SEGRE

SANITAT INVESTIGACIÓ

Avancen en el diagnòstic de l'apnea obstructiva

Un estudi lleidatà constata una detecció més precisa amb una analítica de sang || Afecta entre el 10 i el 25% de la població

Manuel Sánchez de la Torre, de l’IRBLleida i professor de la UdL.

Manuel Sánchez de la Torre, de l’IRBLleida i professor de la UdL.IRBLLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi lleidatà, liderat pel subdirector de l’IRBLleida i professor de la Universitat de Lleida, Manuel Sánchez de la Torre, ha identificat nous biomarcadors per al maneig personalitzat de la síndrome de l’apnea obstructiva del son (SAOS), que consisteix en la interrupció recurrent completa o parcial del flux aeri durant la nit.

Una patologia que afecta aproximadament entre el 10 i el 25 per cent de la població adulta i, a més, fins al 80 per cent de les persones que la pateixen de forma moderada o greu no estan diagnosticades.

L’apnea obstructiva del son afecta fins al 25% de la població adulta i el 80% no està diagnosticada

Per aquesta raó, el Grup d’Investigació de Medicina de Precisió en Malalties Crònica de l’IRBLleida ha avaluat perfils de microRNA, petites molècules que permeten identificar la presència de l’apnea obstructiva del son i ajudar a diagnosticar-la amb més precisió. Aquest estudi s’ha publicat a la revista Scientific Reports.

El SAOS es caracteritza per episodis repetitius d’obstrucció de les vies respiratòries superiors durant el son que provoquen una disminució anormal de la pressió parcial d’oxigen a la sang de les artèries, excitació repetida i posterior somnolència excessiva. Les persones afectades també tenen més risc de patir malalties cardiovasculars, alteracions metabòliques i càncer.

L’estudi, que ha analitzat 230 persones d’entre divuit i seixanta anys amb sospita de tenir apnea obstructiva del son, ha demostrat, mitjançant una analítica de sang, la utilitat dels microRNA per identificar els pacients que sí que la pateixen. La importància d’aquesta investigació és que la detecció es pot fer de forma senzilla i ràpida.

“L’ús de la medicina personalitzada per a cada pacient suposa un doble benefici: en primer lloc per al pacient i, en segon, perquè és una reducció de la despesa sanitària”, va afirmar el líder de l’estudi. El diagnòstic de l’apnea obstructiva del son requereix enregistraments durant la nit, per la qual cosa un diagnòstic més precís permetria reduir els procediments innecessaris i disminuir l’ús dels recursos sanitaris.

tracking