SEGRE

TRIBUNALS MENORS

L'Uruguai es nega a entregar una filla al seu pare malgrat ordenar-ho la jutge de Vielha

L’Uruguai es nega a entregar una filla al seu pare malgrat ordenar-ho la jutge de Vielha || Al·lega que perjudicaria la menor i el jutjat diu que és nociu per a la petita estar amb la mare

Protesta de suport a la mare dijous passat davant de l’ambaixada espanyola a l’Uruguai.

Protesta de suport a la mare dijous passat davant de l’ambaixada espanyola a l’Uruguai.TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consolat de l’Uruguai a Barcelona es va negar ahir a entregar una filla al seu pare, veí de Vielha, malgrat ordenar-ho la magistrada de la capital de la Val d’Aran després d’una disputa judicial entre els progenitors de la menor, fet que ha obert un conflicte diplomàtic entre els dos països. La magistrada havia fixat que la menor, de 7 anys, havia de ser entregada avui al pare després de concedir-li la guarda i custòdia de la nena. La jutge ho va fer després que la mare s’emportés la nena a viure amb ella a l’Uruguai, el seu país d’origen, després de denunciar el pare per abusos sexuals a la menor.

Segons va publicar ahir El Periódico de Catalunya, el cònsol Juan Pablo Tagliafico va notificar al pare que no li entregava la menor perquè no és competent per executar la sentència de Vielha. A més, el ministeri d’Afers Estrangers de l’Uruguai va emetre un comunicat en què subratlla la inviolabilitat de les seues dependències diplomàtiques a Barcelona. En aquesta nota a la premsa, assegura que ha demanat a l’ambaixada de l’Uruguai a Espanya i al consultat a Barcelona “establir contacte amb les autoritats espanyoles per manifestar la preocupació davant d’una sentència improcedent, d’acord amb el Dret Internacional, exhortant les esmentades autoritats que la resolució de la situació es dugui a terme atenent l’interès superior de la nena”.

Entitats uruguaianes han iniciat una campanya contra la sentència i en suport a la mare de la nena

La batalla judicial entre els pares va començar l’any 2016, quan la mare va denunciar la seua exparella per abusar sexualment de la filla, encara que el cas està arxivat de forma provisional a Vielha (vegeu el desglossament). Al seu torn, el pare va denunciar la mare per sostracció de menors a l’endur-se la filla a l’Uruguai, una resolució que finalment el va resoldre el 25 de setembre la titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 1 de Vielha, que obligava la mare a deixar la nena al consolat. La mare va entrar al consolat custodiada per mossos, encara que finalment la nena no va ser entregada al pare, per la qual cosa s’ha ajornat el procés. A la resolució, la magistrada assenyala que nou professionals independents i acreditats han relatat que la menor es troba en situació d’alt risc atesa la conducta d’intervenció de la mare respecte al vincle amb el pare.

En aquest sentit, argumenta que el més desitjat hauria sigut que el progenitor hagués reprès el contacte amb la filla de manera progressiva i en un lloc supervisat per professionals, però que, “com que la intervenció de la mare ho ha impossibilitat”, la restitució de la custòdia total al pare ha de ser immediata. El cas ha provocat enrenou mediàtic a l’Uruguai, on diverses associacions han donat suport a la mare sota el lema “María, no estàs sola” i es van manifestar dijous passat davant de l’ambaixada espanyola a la capital uruguaiana.

L’Audiència de Lleida va arxivar la denúncia per mals tractes i abusos L’Audiència de Lleida va arxivar el mes de febrer passat la causa judicial oberta contra el pare de la nena per les denúncies presentades per la mare per presumptes maltractaments i abusos sexuals a la menor. A la interlocutòria, el tribunal va al·legar que es tracta d’un sobreseïment provisional, de manera que la causa podria reobrir-se si es trobessin noves proves. Tanmateix, actualment l’Audiència considera que no hi ha “indicis suficients que permetin apreciar la perpetració de cap il·lícit penal”. A la denúncia, la dona va assenyalar que el pare de la menor va intentar agredir-la sexualment a Vielha. Tanmateix, l’Audiència es basa en diversos informes forenses i psicològics per considerar que no pot demostrar-se que van existir tals abusos. Un informe de l’Equip d’Atenció a la Víctima detalla que la nena “no fa cap tipus de relat de referència a una presumpta situació abusiva de caràcter sexual”, mentre que una altra psicològica va declarar que no podia determinar ni la presència ni l’absència dels abusos. Així mateix, els pèrits lleidatans van rebutjar els informes d’experts de l’Uruguai presentats per la mare que sí que avalen l’existència dels abusos.

tracking