SEGRE

ESNOTICIA

De casals de la gent gran a centres per al diàleg entre generacions

Canvi de rumb per afavorir la relació entre joves i la tercera edat

Un grup de persones fent gimnàstica divendres passat al Casal Cívic de Tàrrega.

Un grup de persones fent gimnàstica divendres passat al Casal Cívic de Tàrrega.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De casals per a la gent gran a casals cívics. Aquest és el canvi de rumb que han emprès al llarg de l’últim any molts dels equipaments a les comarques de Lleida que la Generalitat destina al lleure i el benestar de la tercera edat. L’objectiu és que els membres d’aquest col·lectiu segueixin sent usuaris prioritaris i protagonistes dels serveis i les activitats que s’hi organitzen; i també afavorir que tinguin contacte amb persones més joves i facilitar les relacions entre generacions.

El departament d’Assumptes Socials i Família el considera un mitjà per “passar de l’assistència a la gent gran a empoderar-la”. Per a la conselleria, això implica que “els casals per a la gent gran desapareguin com a tals i es converteixin en equipaments multigeneracionals”. Els casals per a persones grans de Tremp i les Borges Blanques van passar a tenir el mes de juliol la denominació de centres cívics. És el resultat d’un procés de transició en el qual aquests equipaments introdueixen de forma progressiva a la programació cursos i activitats oberts a gent de totes les edats, i fins i tot poden oferir espais per a associacions i entitats locals.

Així ho va indicar personal d’aquests centres, que va apuntar que només quan es consolida aquesta convivència entre persones de diferents generacions es procedeix al canvi de denominació.

Durant el 2018 passat ho van fer els de Lleida ciutat, la Pobla de Segur, Tàrrega i Sort. Actualment, el de Balaguer és l’únic que conserva el nom de casal de la gent gran, segons dades de la Generalitat, si bé aquest equipament programa també des de fa un temps activitats obertes a tots els públics.

En les programacions d’aquests centres pot trobar-se des de cursos per familiaritzar-se amb tecnologia domèstica com ordinadors i telèfons mòbils; fins a sessions de ioga i mindfulness.

El casal cívic del Pont de Suert organitza “dinars en companyia” per a persones grans, i ofereixen a escolars la possibilitat d’anar-hi a escalfar amb el microones el menjar de les seues carmanyoles.

Només aleshores, va apuntar, podran obtenir l’homologació de la Generalitat per a aquest equipament, dirigit a persones grans amb una elevada autonomia.

Quan rebin el vistiplau del Govern, el consistori preveu treure a concurs la gestió de les instal·lacions. L’edifici ha obert dos vegades les portes al públic en tot just una setmana. Primer va ser per acollir actes de les festes de la localitat, i posteriorment per a la presentació de les subvencions del nou PUOSC a les comarques del Pirineu.

El bloc de pisos tutelats de Rialp, sense inquilins Als afores de Rialp hi ha l’edifici Germans Farrero, construït per dos octogenaris de la localitat i cedit a l’ajuntament per habilitar els primers deu pisos tutelats per a la tercera edat del Pallars Sobirà. Tanmateix, l’immoble fa temps que està construït i no compta amb residents. L’alcalde, Gerard Sabarich (JxCat), va explicar que hi ha hagut dificultats per fer-hi arribar el subministrament elèctric i que ara esperen que l’empresa del gas porti les conduccions fins a la parcel·la al nord del nucli urbà.

Un grup de persones fent gimnàstica divendres passat al Casal Cívic de Tàrrega.

Un grup de persones fent gimnàstica divendres passat al Casal Cívic de Tàrrega.SEGRE TÀRREGA

tracking