SEGRE

Els epidemiòlegs aconsellen a les dones embarassades vacunar-se de la grip i la tos ferina

Una infermera posa una vacuna contra la grip.

Els infermers podran prescriure a partir d'aquest dimecresSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) ha aconsellat a les dones embarassades vacunar-se de la grip i la tos ferina, recordant que aquestes vacunes són "segures" durant la gestació i aporten un "clar benefici" tant per a la salut de la mare com la del nadó. I és que, tal com ha posat de manifest un informe elaborat pel Grup de Treball sobre Vacunacions de la SEE, durant l’embaràs es produeixen canvis immunològics i fisiològics que poden augmentar la susceptibilitat de la mare i del nounat davant infeccions greus.

Davant d’això, els epidemiòlegs han proposat que es duguin a terme activitats de formació i sensibilització dels professionals de salut, ja que a l’hora de prendre la decisió de vacunar-se, per a les embarassades és determinant la recomanació dels professionals sanitaris. A més, han sol·licitat a l’Administració i als gestors sanitaris que estableixin objectius homogenis, mesurats amb indicadors de cobertures de vacunació antigripal i davant la tos ferina en les dones embarassades.

I és que, segons han demostrat diversos estudis, el risc d’hospitalització per grip en dones embarassades respecte a dones no embarassades és elevat. Els mecanismes pels quals s’augmenta el risc podrien explicar-se, almenys en part, per un augment de la demanda cardiovascular o per canvis en el sistema immunitari mediats per hormones.

"Quan una d’embarassada pateix la grip, el risc que el seu fill sigui prematur, tingui baix pes en nàixer o desenvolupi sèpsia neonatal és superior a la resta de nounats. També s’ha observat associació entre el patiment de la grip durant l’embaràs i els avortaments o les morts fetals", han dit els experts.

Per això, han insistit que la vacunació de la dona embarassada amb vacuna antigripal inactivada no conté virus vius, pel que no suposa "cap risc" per a l’embarassada ni per al fetus i està "especialment recomanada" tant als països europeus com a Espanya en qualsevol trimestre de l’embaràs.

LA COBERTURA DE VACUNACIÓ EN EMBARASSADES ÉS BAIXA

Tanmateix, malgrat aquestes recomanacions, la cobertura de vacunació en dones embarassades a Espanya és baixa (29,4% en la temporada 2017-2018). A més, en un estudi realitzat a Espanya en dones embarassades amb grip greu que van requerir ingrés hospitalari només s’havia vacunat el 3,6 per cent, quan el risc d’hospitalització és 7,8 vegades més gran que el de les dones en edat reproductiva no embarassades.

Amb la vacunació antigripal es produeix una transferència de la mare al fetus dels anticossos generats per la vacunació. En aquest sentit, un assaig clínic va mostrar que l’eficàcia de la vacuna a embarassades per prevenir la grip durant els primers quatre mesos de vida del nadó era del 67,9 per cent.

VACUNA DE TOS FERINA EN EMBARASSADES PER PROTEGIR ELS NOUNATS

La tos ferina continua sent una infecció important al món, molts països amb bons programes de vacunació han presentat un ressorgiment de la mateixa, malgrat cobertures de vacunació altes. A Espanya, s’ha mantingut la cobertura de vacunació superior al 95% per a les tres dosis bàsiques i entre 93 per cent i 95 per cent per a quatre dosis.

No obstant això, s’ha observat un augment de la incidència de tos ferina entre 1998 i 2016 (de 0,8 a 8,8 per 100.000 habitants). De fet, el 2016, hi va haver tres morts per tos ferina en nounats menors de dos mesos. Alhora, un estudi realitzat a Catalunya i Navarra va mostrar que el 14,9 per cent dels casos van ser hospitalitzats i el 91 per cent van ser nens menors de sis mesos, sent la font d’infecció per a la majoria d’aquests casos un contacte domèstic, especialment les seues mares.

Per tot això, els departaments de salut de diferents països recomanen a les dones embarassades una dosi de vacuna de tos ferina acel·lular entre les setmanes 26 i 36 de gestació per protegir el nounat. A més, en protegir la mare també s’evita que ella sigui font d’infecció.

La cobertura de vacunació de les mares amb la vacuna de la tos ferina el 2017 va ser del 80 per cent segons dades del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. "Aquesta cobertura, encara que es pot considerar acceptable, es podria millorar a través del consell dels professionals que atenen les dones durant l’embaràs. La vacunació de les mares en tots els embarassos, es considera en l’actualitat la mesura més efectiva per reduir els casos greus i morts per tos ferina en lactants i, per tant, s’ha de recomanar la seua administració a totes les dones entre la setmana 26 i 36 de l’embaràs", han conclòs els epidemiòlegs.

tracking