SEGRE

Baixen un 12% les ruptures matrimonials a Lleida

El 2018 se’n van registrar 817 casos, 114 menys que l’any anterior || Tanmateix, augmenten els divorcis de noves parelles

Imatge aèria de Lleida des del barri de Cappont.

Imatge aèria de Lleida des del barri de Cappont.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de demandes de dissolucions matrimonials a les comarques lleidatanes va caure un 12% l’any passat, amb un total de 817. Tanmateix, cada vegada són més els matrimonis recents que acaben en divorci i el 2018 van ser prop de quaranta les relacions de menys de dos anys que es van trencar, i van passar de 23 el 2017 a 39. Malgrat aquesta tendència a l’alça, la majoria de les parelles que posen fi al seu matrimoni feia més de deu anys que convivien i en un 74 per cent dels casos es va fer de mutu acord sense haver de passar pels jutjats.

Per tipus de ruptura, es van comptabilitzar 39 separacions, una xifra que trenca la tendència de descens dels últims anys i que suposa un augment del 7,7 per cent. La majoria de les parelles segueixen optant pel divorci per finalitzar el matrimoni, sense separació prèvia. Segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), es van registrar 778 divorcis, la xifra més baixa dels últims quatre anys. Gairebé cinc de cada deu parelles separades o divorciades no tenen cap fill a càrrec i prop d’un 29,5 per cent en tenen dos o més. Quant a l’edat, l’augment de l’esperança de vida i el progressiu canvi de mentalitat dels jubilats s’està traduint en un ascens tant de les separacions com dels matrimonis. I és que, segons les dades de l’INE, l’any passat hi va haver 46 homes i 21 dones majors de 65 anys que es van divorciar, una xifra que en el cas de les dones s’ha duplicat.

Pel que fa al conjunt de l’Estat, els divorcis, separacions i nul·litats s’han reduït el segon trimestre d’aquest any fins a les 28.501, un 6,7 per cent menys que en el mateix trimestre del 2018, quan van ser 30.544, segons dades del Consell General del Poder Judicial. De les dades es desprèn que la disminució ha afectat totes les formes de dissolució matrimonial, tant les separacions, consensuades o no, com als divorcis, contenciosos o de mutu acord i les nul·litats.

En concret, el segon trimestre de l’any es van registrar 27.278 demandes de divorci, prop d’un 6,1 per cent menys que en el mateix període de l’any anterior, quan van ser 29.063. D’aquestes, 16.409 van ser consensuades, un 3,9 per cent menys respecte a l’any anterior, i 10.869, no consensuades, un 9,3 per cent menys que en el mateix període del 2018.

tracking