SEGRE

GUARDONS CIÈNCIA

Nobel de Química per als pares de la bateria de liti

Utilitzada en telèfons i ordinadors i que va originar una revolució tecnològica

Imatge de l’anunci dels guanyadors del Nobel de Química.

Imatge de l’anunci dels guanyadors del Nobel de Química.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Nobel de Química va premiar ahir el desenvolupament de la bateria d’ions de liti, utilitzada en telèfons mòbils, ordinadors portàtils o vehicles elèctrics, i que ha donat accés a una revolució tecnològica. L’alemany John B. Goodenough, el britànic Stanley Whittingham i el japonès Akira Yoshino van establir les bases d’una societat “sense fil i lliure de combustibles fòssils”, va destacar la Reial Acadèmia de les Ciències sueca.

Amb les bateries d’ions de liti “hem tingut accés a una revolució tecnològica”, va assegurar des de la Reial Acadèmia de Ciències Sueca Sara Snogerup Linse. El Nobel reconeix així un invent que més de mitja humanitat porta a la butxaca o té a casa i que Olof Ramströn, també de l’Acadèmia de Ciències, va qualificar de “brillant”. “Podem veure un efecte enorme i substancial en la societat gràcies a aquesta bateria”, va agregar Ramströn, que va destacar la capacitat de recarregar-se a partir de fonts netes com la solar o l’eòlica. Els nous nobel van realitzar “importants descobriments” i van ser els que van donar lloc a l’actual bateria d’ions de liti, que “en cert sentit ha servit per fer el món recargable”. Wittingham va construir la primera bateria de liti funcional a començaments de la dècada dels setanta, aprofitant l’impuls d’aquest element químic per alliberar l’electró exterior; i Goodenough va doblar el potencial a l’augmentar-ne la potència i utilitat. Yoshino va fer la bateria viable a la pràctica a l’eliminar el liti pur per substituir-lo per ions de liti, més segurs. L’origen d’aquest tipus de bateries coincideix amb la crisi petrolera dels setanta, que va despertar l’interès de les grans companyies a invertir en noves tecnologies no basades en combustibles fòssils. Els investigadors es dividiran els 9 milions de corones sueques (912.000 euros) del premi.

La ronda de guanyadors dels Nobels continuarà avui amb un dels més esperats, el de Literatura, que es resoldrà per partida doble: un premi per al 2018 i un altre per al 2019, perquè el de l’any passat es va ajornar per l’escàndol sexual en el qual hi havia involucrada una persona afí a l’Acadèmia Sueca.

tracking