SEGRE

Un nen de 10 anys que lluita contra un càncer: “Vaig haver de madurar als vuit anys”

Marc Taurel va inaugurar el curs de la facultat d’Infermeria de la UdL

Marc Taurel, en el centro, abrió ayer el curso académico de la facultad de Enfermería de la UdL.

Un nen de 10 anys que lluita contra un càncer: “Vaig haver de madurar als vuit anys”Amado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cap prestigiós professional sanitari va ser aquest dimecres l’encarregat d’obrir el curs acadèmic de la facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida. Ho va fer Marc Taurel, un nen de deu anys que des dels vuit lluita contra un osteosarcoma i que es va guanyar el públic amb un discurs d’allò més motivador.

El càncer “m’ha fet madurar de cop”, explica. “Em diuen que sembla que tingui 23 anys perquè ara afronto els problemes amb més tranquil·litat i sé valorar les petites coses.” I quan va al col·legi, “m’adono que els nens de la meua edat ploren per ximpleries i el que a mi realment m’afecta és el fet de perdre un amic per culpa del càncer o que em donin males notícies del progrés de la meua malaltia”. Després de passar dos anys ingressat a l’hospital Sant Joan de Déu en els quals va haver de ser operat del fèmur i del peroné, recomana als futurs infermers “que siguin divertits” i que intentin que els petits pacients s’ho passin bé “perquè a cap nen li agrada un metge seriós”. I és que el vincle que es crea entre el personal sanitari i els nens és “especial” i “quan els agafes confiança i hi ha bon rotllo és com si la infermera fos la teua col·lega”.

Malgrat que “el moment més dur que vivim en l’àrea d’oncologia és quan un nen no aguanta la quimioteràpia”, Marc explica que a la planta de pediatria “som com una gran família i també hi ha moments bons, com quan ens curem i muntem una gran festa”. La festa del Marc va arribar quan van finalitzar les sessions de quimioteràpia i “per primera vegada vaig poder menjar sushi”, va afirmar entre rialles.

Estrelles d’origami per a la investigació del càncer infantil

El germà de Marc Taurel ha impulsat un projecte solidari que se centra en la venda d’estrelles de paper ecològic elaborades amb la tècnica origami. La recaptació de les Shurikan blau es destina a la investigació del càncer infantil i juvenil a l’hospital Sant Joan de Déu de la ciutat de Barcelona. “Cada estrella és única, ja que pertany a algú que ha contribuït a la lluita contra aquesta malaltia”, expliquen. Encara que els avanços mèdics en aquesta matèria han aconseguit que la mortalitat es redueixi un 45 per cent en els últims anys, encara és necessari investigar una afecció que cada any afecta 1.000 nens nous a Espanya.

La recerca de nous mètodes de diagnòstic del càncer i de nous tractaments són les úniques vies per millorar la supervivència dels malalts, segons destaquen els experts.

tracking