SEGRE

El primer ministre etíop Abiy Ahmed guanya el Nobel de la Pau

El primer ministre etíop Abiy Ahmed

El primer ministre etíop Abiy AhmedEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre etíop, Abiy Ahmed, va guanyar el Nobel de la Pau, va informar aquest divendres el Comitè Nobel de Noruega.

Ahmed rebrà el guardó "pels seus esforços per aconseguir la pau i la cooperació internacional i, en particular, per la seua decisiva iniciativa de resoldre el conflicte fronterer amb la veïna Eritrea".

Amb el premi concedit al líder etíop, nascut el 1976 a Beshasha, es vol "reconèixer tots els actors que treballen en favor de la pau i la reconciliació a Etiòpia i a les regions de l’est i nord-est de l’Àfrica", apunta el Comitè.

El premi de la Pau se’n va anar ja l’any passat a l’Àfrica, en rebre'l el metge congolès Denis Mukwege, que el va compartir amb l’activista iraquiana yazidita Nadia Murad, ambdós distingits pels seus esforços per acabar amb l’ús de la violència sexual com a arma de guerra i en conflictes armats.

El Nobel de la Pau tanca la setmana d’aquests prestigiosos guardons, que es va obrir dilluns amb el de Medicina, seguit dels de Física i Química, fins arribar ahir al de Literatura. Dilluns es donarà a conèixer l’últim, el d’Economia. L’escriptora polonesa Olga Tokarczuk i el seu col·lega austríac Peter Handke van ser els guanyadors del premi literari per a 2018 i 2019.

El Nobel de Literatura s’entrega aquest any excepcionalment per partida doble, després d’haver quedat en suspens el corresponent a l’edició anterior per l’escàndol per abusos sexuals que va embolicar l’Acadèmia.

Tots els premis s’entregaran el 10 de desembre, aniversari de la mort del fundador, Alfred Nobel, en una doble cerimònia al Konserthus d’Estocolm i a l’ajuntament d’Oslo, on se celebra el de la Pau.

tracking