SEGRE

La DGT no matricularà els patinets i aposta per una assegurança voluntària

Prepara una normativa que prohibeix als VMP que assoleixin una velocitat superior als 25 km/h i circular per les vies interurbanes i per les voreres

Una usuària d’un patinet elèctric a l’avinguda del Segre.

Una usuària d’un patinet elèctric a l’avinguda del Segre.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director general de Trànsit, Pere Navarro, ha assegurat aquest divendres que "no està en agenda" matricular els patinets, com tampoc fan les bicicletes, i ha apostat per una assegurança voluntària per a aquests vehicles del mobilitat persones (VMP) igual que se’n té un per a la llar. Navarro, en un esmorzar informatiu organitzat per Executive Forum, ha reconegut el "protagonisme" que està tenint el patinet malgrat ser encara "marginal", i ha recordat que la DGT ja té preparada una norma, com li van demanar els ajuntaments, perquè serveixi a aquests de paraigua davant de la presència als seus carrers d’aquests vehicles.

I ha deixat clar que en aquesta norma, pactada amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i que espera a una normalització de la situació política per aprovar-se, es prohibeix als VMP que assoleixin una velocitat superior als 25 km/h i circular per les vies interurbanes i per les voreres. També se’ls prohibeix aparcar a les voreres, per la qual cosa han de ser els ajuntaments els que habilitin espais per estacionar-los.

Durant el seu discurs ha fet un repàs de les mesures, ja conegudes, que té preparades el seu departament en matèria de seguretat viària i de mobilitat, i ha reiterat una de les màximes de la UE que la DGT ha fet seua: "Fer complir la llei de trànsit és la manera més eficaç de reduir els accidents i les víctimes". Per fer complir la llei es compta amb l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, els agents de la qual, segons Navarro, són imprescindibles en les vies, com el demanden fins i tot els transportistes. En la seua ajuda "acudeixen" els mitjans tecnològics, com les 216 càmeres d’alta definició per vigilar l’ús del cinturó de seguretat i, fins i tot, si es parla o es tecleja pel telèfon mòbil. Sobre aquesta última conducta, que ja encapçala la llista de factors que intervenen en un accident, Navarro ha reconegut que "continua sent un problema" i ha apostat per la "manera cotxe" al mòbil igual com existeix "el mode avió".

Respecte a la velocitat, Navarro ha revelat que va haver de treure del magatzem 78 radars adquirits el 2012 i que ningú no s’havia atrevit a col·locar. "En seguretat viària, o es prenen mesures o no hi ha seguretat viària", ha emfatitzat. A Espanya hi ha 1.500 radars repartits per les carreteres, mentre que a França n’hi ha 4.000 i al Regne Unit, 8.000.

Amb alguna cosa de retard respecte a altres països, Espanya ha ara de posar-se a treballar per aprovar l’"assignatura pendent" de la mobilitat urbana, que passa per limitar la velocitat a 30 km/h als carrers d’un únic sentit, un projecte que també espera ser aprovat en la nova legislatura.

Una aposta per una política de mobilitat que haurà de tenir en compte l’auge del comerç electrònic, els VMP, la nova cultura dels joves de compartir, la protecció del medi ambient i l’envelliment de la població. "Entre l’autobús i el taxi hi ha espai" per a un altre tipus de transport, com les "vanette" de sis places per compartir com s’està fent ja a Alemanya o el taxi compartit. Perquè "moure els mil quilos que pesa un cotxe per a una sola persona no és eficient", ha recalcat.

S’ha referit també al cotxe elèctric y ha considerat un error "vendre una cosa a les prestatgeries que no teníem". "Ens vam equivocar tots", ha postil·lat Navarro abans de sentenciar que el "gran salt" en seguretat viària serà, no obstant això, el cotxe connectat.

tracking