SEGRE

TEMPS NORMATIVA

El cap de setmana es retarda l'hora i no serà l'última vegada

No serà fins al 2021 quan els països de la UE diguin l’horari amb què es queden

483671_1.jpg

483671_1.jpgEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest cap de setmana, la matinada del dissabte 26 al diumenge 27, es produeix un nou canvi d’hora. En aquesta ocasió, es retarda una hora el rellotge i a les 3 de la matinada seran novament les 2, amb la qual cosa es donarà entrada al nou horari d’hivern. Però aquesta no serà l’última vegada que s’hagin de moure les agulles del rellotge a Espanya. La Comissió Europea va proposar el 2018 que els països de la UE eliminessin el canvi d’hora estacional.

Cada país, segons va determinar posteriorment el Parlament, havia de decidir en quin horari viuran els seus ciutadans abans del 2021. És per això que la matinada del 29 de març del 2020, els rellotges s’avançaran una hora per aplicar l’horari d’estiu, que Espanya com altres països va introduir el 1974 per estalviar energia i Europa obliga els seus socis a aplicar-ho tots els últims diumenges de març des del 1980. Així mateix, l’octubre d’aquell mateix any tornarà novament a l’horari d’hivern. És a partir del 2021 quan hauria de finalitzar aquesta pràctica. En aquest sentit, perquè el calendari aprovat pel Parlament Europeu sigui una realitat, d’aquí a menys de dos anys la cambra ha d’assolir un acord amb els caps de Govern i aprovar una nova directiva que fixi les noves normes horàries. A Espanya, l’Executiu va crear l’any passat una comissió de catorze savis per determinar la conveniència o no d’eliminar el canvi d’hora estacional i, en cas de decisió afirmativa, decidir quin horari era més adequat, el d’estiu o el d’hivern per a la societat espanyola.

La matinada de dissabte a diumenge els rellotges es retardaran una hora i a les 3.00 tornaran a ser les 2.00

Els canvis d’hora poden afectar l’estat d’ànim i causar irascibilitat, decaïment i tristesa. Així ho va assegurar ahir el professor d’Estudis de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Diego Redolar, que afirma que aquests símptomes són habituals perquè les persones necessiten almenys un dia per adaptar-se a l’hora de desfasament.

Hi ha diferents casos. Si els empleats tenen un horari nocturn fix, és a dir durant tot l’any, el seu calendari acaba igualant-se (quan a l’octubre treballen una hora més, al març ho fan una menys).

Les empreses preveuen el canvi horari al calendari laboral Algunes de les persones que més es veuen afectades pels canvis d’hora, sobretot el d’hivern, són els treballadors nocturns que els pateixen. En aquest sentit, les empreses ja tenen en compte aquest desfasament horari al calendari laboral anual dels seus treballadors. En el cas que l’empleat treballi en torns rotatius i només treballi quan es retardi l’hora, la mateixa empresa el regularà fent que un altre dia entri una hora més tard o surti una hora abans, tal com va assenyalar a aquest diari Cristina Rodríguez, secretària general del sindicat Comissions Obreres a Lleida.

tracking