SEGRE

OBITUARI HISTÒRIA

Mor Santos Juliá, l'historiador de la transició

Especialista en Història Social i Pensament Polític, feia una setmana que estava ingressat || Va morir a Madrid als 79 anys

Imatge d’arxiu de l’historiador Santos Juliá.

Imatge d’arxiu de l’historiador Santos Juliá.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’historiador Santos Juliá va morir ahir als 79 anys, al cap d’una setmana que ingressés al madrileny Hospital Puerta de Hierro, segons van confirmar fonts properes a l’autor. Santos Juliá Díaz (Ferrol, la Corunya, 1940) era professor emèrit d’Història Social i del Pensament Polític de la UNED. Autor de nombrosos treballs sobre història política i social d’Espanya al segle XX, va obtenir el Premio Nacional d’Història el 2005 i l’any 2018 va rebre el Premi Francisco Umbral per la seua obra Transició (Galaxia Gutenberg). Entre altres dels seus llibres figuren obres com Los socialistas en la política española (1997), Historias de las dos Españas (2004, Premio Nacional d’Història 2005), Vida y tiempo de Manuel Azaña (1880-1940)(2008), Hoy no es ayer (2010) i Elogio de historia en tiempo de memoria (2011).

Diversos polítics, historiadors i editors van acomiadar Juliá, que van qualificar de “gran i brillant intel·lectual”. El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, es va referir a Juliá com algú que “va saber llegir aquest temps amb especial lucidesa i va obrir les ments a noves interpretacions amb cada un dels seus treballs”. Entre d’altres, l’historiador Ángel Viñas va mostrar també en xarxes socials “consternació” per la mort del professor universitari. “Se’ns n’ha anat un gran historiador. El meu condol a la família. Descansi en pau. No serà oblidat.” Tant l’editorial RBA com Galaxia Gutenberg es van unir a les condolences a la família de l’historiador. Per la seua part, el també editor de Galaxia Gutenberg, Joan Tarrida, va recordar que Juliá concebia l’estudi de la història com “una manera d’entendre el present, i no de manera abstracta sinó encarnada en els individus”.

tracking