SEGRE

FRANQUISME L?EXHUMACIÓ DEL DICTADOR

Calvo considera Primo de Rivera “una altra víctima”

La vicepresidenta afirma que el fundador de la Falange podrà seguir al Valle de los Caídos || Ho farà “d’una manera discreta”

La basílica del Valle de los Caídos, ahir sense la tomba de Franco.

La basílica del Valle de los Caídos, ahir sense la tomba de Franco.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, va apuntar ahir després de l’exhumació de les restes de Francisco Franco la setmana passada que José Antonio Primo de Rivera pot continuar enterrat al Valle de los Caídos de “manera discreta”. Calvo va dir que “és una víctima i podrà estar en aquest lloc d’alguna manera, òbviament discreta” i va apuntar que pot ser “en una altra ubicació”. La tomba de José Antonio Primo de Rivera es troba davant de l’altar major de la basílica del Valle de los Caídos, mentre que la del dictador Francisco Franco es trobava ubicada darrere del mateix altar. La vicepresidenta en funcions va indicar que el fundador de la Falange, afusellat el 1936, és una de les 33.000 víctimes a la guerra que es troben al Valle de los Caídos.

L’informe que van elaborar els experts que integraven la comissió sobre el futur del Valle de los Caídos, per encàrrec del llavors president del Govern estatal José Luis Rodríguez Zapatero, ja apuntava la conveniència que ningú estigués enterrat en un lloc preeminent. Però en cap moment es va plantejar la sortida de Primo de Rivera de la vall al considerar-lo una víctima de la Guerra Civil. En aquesta línia, la dirigent socialista va admetre que l’Executiu “té moltes coses per fer” al Valle de los Caídos per aplicar la llei de Memòria Històrica i continuarà fent-ho “de la mà” de les associacions memorialístiques. Segons ha explicat, els informes dels experts van apuntar que la qüestió principal era la presència del dictador “en una tomba que propiciava l’enaltiment”.

Un informe encarregat per Zapatero no planteja la sortida del falangista al ser una víctima de la guerra

Per la seua part, els descendents de Primo de Rivera no es pronunciaran sobre les restes del seu avantpassat fins que el Govern de l’Estat espanyol els faci una proposta, segons van informar fonts de la família després de l’exhumació de Franco.

De moment, des de l’Executiu no s’han posat en contacte amb els descendents de Primo de Rivera, segons assenyalen les mateixes fonts, que prefereixen no opinar sobre la futura ubicació de les restes del fundador de la Falange.

tracking