SEGRE

SALUT PREVENCIÓ

Salut aconsella per primer cop vacunar de la grip nadons nascuts prematurs

Inici de la campanya de vacunació amb 80.000 dosis preparades per a Lleida || El departament de Salut va iniciar ahir la campanya de vacunació de la grip incorporant per primera vegada entre els col·lectius de risc els menors nascuts de forma prematura. L’objectiu és augmentar la cobertura entre majors de 60 anys, embarassades i personal sanitari. Té preparades 80.000 dosis de la vacuna per a les comarques lleidatanes.

Salut aconsella per primer cop vacunar de la grip nadons nascuts prematurs

Salut aconsella per primer cop vacunar de la grip nadons nascuts prematursITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Salut va iniciar ahir la campanya de vacunació de la grip i ja té disponibles 80.000 dosis de la vacuna a la província de Lleida (que podria augmentar en funció de la demanda), una xifra que en el conjunt de Catalunya supera els 1,2 milions de dosis. Per primera vegada, es recomana que es vacuni de la grip els nadons d’entre sis mesos i dos anys que van nàixer de forma prematura, abans de les 32 setmanes de gestació. Sobre això, Laura Lanaspa, infermera de Pediatria del CAP Onze de Setembre de Lleida, on ahir es va iniciar la campanya, va assenyalar que “els nadons prematurs són més vulnerables i si contraguessin la grip podrien presentar complicacions. Fins ara s’instava l’entorn familiar que es vacunés i és millor vacunar-los directament”.

Així mateix, l’objectiu principal és protegir els col·lectius vulnerables com són els majors de 60 anys i les persones amb patologies cròniques i amb factors de risc. També el personal sanitari, que té entre un 2% i un 5% més de probabilitat de contreure la grip i un 10% de propagar el virus entre usuaris dels centres assistencials. Entre els col·lectius vulnerables als quals es recomana la vacuna hi ha les embarassades, cuidadors, persones que viuen en residències i altres professionals com bombers, policies o institucions penitenciàries. L’objectiu és augmentar la cobertura entre els majors de 60 anys, atansant-la al 60%, i també en dones embarassades, del 29,2 per cent, i sanitaris, amb una taxa de vacunació del 28,05%. Lanaspa va destacar que el virus de la grip canvia cada any, per la qual cosa s’han d’actualitzar les vacunes anualment. L’any passat, l’activitat gripal a Catalunya va ser moderada i va provocar 1.145 casos greus confirmats, dels quals el 64,5 per cent no estaven vacunats. La malaltia va causar 145 morts, el 95% en persones amb factors de risc.

Higiene per combatre el contagi d’altres malalties d’hivern Amb el lema “Un hivern sense BRRR”, Salut vol posar èmfasi en la prevenció no només de la grip sinó també d’altres malalties d’hivern, com la bronquiolitis i altres patologies víriques i infeccioses que són molt freqüents i poden complicar-se en persones amb condicions de risc. Per això, la campanya se centra a recalcar la importància de reduir el contagi seguint mesures higièniques com el rentat de mans o fer servir mocadors d’un sol ús. Així mateix, va presentar el pla operatiu d’hivern per respondre a l’augment d’atencions sanitàries.

tracking