SEGRE

INICIATIVES SALUT

L'Arnau de Vilanova atén cada any sis-cents casos d'ictus

L’hospital celebra el dia internacional d’aquesta malaltia fent proves

Controls efectuats durant el matí d’ahir al vestíbul de l’Arnau.

Controls efectuats durant el matí d’ahir al vestíbul de l’Arnau.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital Arnau de Vilanova de Lleida atén cada any al voltant de 600 persones que han patit un ictus. A Catalunya es produeixen prop de 13.000 casos a l’any i segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és la primera causa de mort entre les dones i la tercera en homes a tot el món. Aquesta és una de les dades que el centre sanitari va donar a conèixer durant la jornada de celebració del Dia Internacional de l’Ictus que es va commemorar ahir. En aquest sentit, professionals del servei de Neurologia de l’hospital van informar sobre la causes, efectes i tractaments de la malaltia i van fer nombrosos controls dels factors de risc (tensió arterial, glucèmies, arítmies...) a desenes de persones. A més, tot aquell que volgués també podia fer-se una ecografia a les artèries. “El més aconsellable és seguir una dieta sana des d’una edat primerenca, evitar el sedentarisme i cuidar-se en tots els sentits”, va explicar durant la jornada el neuròleg de l’hospital Mikel Vicente.

Paral·lelament, l’Associació de Malalts i Familiars d’Ictus de Lleida (Amill), que aquest any compleix una dècada, també va instal·lar durant tot el matí d’ahir una taula informativa al vestíbul de l’Arnau per donar a conèixer el seu treball entre la ciutadania.

En aquesta línia, des de fa pràcticament un any, l’hospital compta amb una clínica especialitzada en accidents isquèmics transitoris. El seu objectiu és fer un diagnòstic i un seguiment precoç d’aquest tipus d’ictus més lleus, perquè no es repeteixin i aportar un tractament que solucioni les seues malalties. A més, la clínica ha incorporat material per poder fer trombectomies mecàniques, un tractament per extreure els coàguls de les artèries.

Viure en una zona sorollosa augmenta el risc de patir un ictus més greu, segons constata un estudi de l’Hospital del Mar, l’ISGlobal i la Universitat de Brown, als EUA, que revela que l’exposició a alts nivells de soroll procedent del trànsit i altres fonts pot incrementar fins a un 30 per cent el risc de patir un ictus isquèmic. Per contra, viure a prop de zones verdes fa caure aquest risc fins a un 25%, segons l’informe. Els investigadors van analitzar la influència dels nivells de soroll, la contaminació atmosfèrica i l’exposició a zones verdes en prop de 3.000 pacients.

tracking