SEGRE

POBLACIÓ RADIOGRAFIA

La meitat dels lleidatans arriba amb dificultats a final de mes

El 10% de la població té 75 anys o més, liderant la taxa d’envelliment

Reunió ahir del Tercer Sector Social amb la Paeria.

Reunió ahir del Tercer Sector Social amb la Paeria.PAERIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La meitat de la població de Ponent té dificultats per arribar a final de mes, un percentatge per sobre de la mitjana catalana, mentre que més de la meitat de les llars lleidatanes rep algun tipus de prestació social, arribant gairebé al 70% a les comarques del Pirineu i Aran. Són algunes de les conclusions del Baròmetre del Tercer Sector presentat ahir a Lleida, en una reunió amb l’alcalde, Miquel Pueyo, i elaborat per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. És la primera vegada que les entitats inclouen dades per províncies i s’analitza no només la situació socioconòmica de la població, sinó també la despesa que fan les administracions locals quant a atenció social.

L’informe destaca que a les comarques lleidatanes hi ha un índex d’envelliment per sobre de la mitjana catalana que afecta sobretot les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Noguera i el Pallars Sobirà i un índex de sobreenvelliment també per sobre de Catalunya. De fet, el 10% de la població lleidatana té 75 anys o més i el percentatge de persones d’aquesta edat que viuen soles és més alt que la mitjana catalana (28%) a totes les comarques. Aquesta realitat demogràfica es tradueix que més de la meitat de les llars que reben algun tipus de prestació social són per vellesa i supervivència, com viudetat o orfandat.

L’informe també assenyala que la despesa mitjana per habitant dels ajuntaments lleidatans en persones amb necessitats especials i mesures de foment de l’ocupació és de 80 euros, 46 menys que la mitjana catalana, mentre que en serveis socials i promoció social la despesa mitjana és de 63 €/habitant, 45 euros menys que la mitjana catalana. S’ha de tenir en compte que a la província hi ha una alta concentració de municipis petits. De fet, el baròmetre assenyala que alguns consells comarcals assumeixen totes les competències socials perquè compta amb municipis que no poden assumir aquesta despesa i són els que concentren una major despesa per habitant en el conjunt de Catalunya.

Els col·lectius més atesos són tercera edat, pobresa i menors Les comarques lleidatanes compten amb 267 entitats socials, que representen el 9% del total d’entitats del Tercer Sector a Catalunya, que són més de 3.000. D’aquestes, el 60% són associacions. El col·lectiu més atès a la província és de la tercera edat (una de cada quatre entitats), seguit de la pobresa i l’exclusió social (21%), dels menors (19%), de les persones amb discapacitat (16%) i de les persones amb alguna patologia (5%). L’informe destaca que la cultura és el principal àmbit d’intervenció les entitats socials, seguit de l’educació i el lleure i les necessitats bàsiques.

tracking