SEGRE

HISTÒRIA MEMÒRIA

Recorregut per la història del Col·legi d'Advocats en els anys de la Guerra Civil

Exhibeix 27 fitxers requisats pels franquistes

El Col·legi d’Advocats de Lleida va inaugurar ahir l’exposició ‘Els nostres papers de Salamanca’.

El Col·legi d’Advocats de Lleida va inaugurar ahir l’exposició ‘Els nostres papers de Salamanca’.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi d’Advocats de Lleida va restituir fa set anys una part de la seua història amb la recuperació de documents que havien estat requisats el 1938 després de l’entrada de les tropes franquistes a la capital del Segrià, en plena Guerra Civil. Per retre homenatge als advocats lleidatans represaliats i donar a conèixer la lluita pel dret a la defensa, l’entitat va inaugurar ahir l’exposició Els nostres papers de Salamanca, que dóna a conèixer el contingut d’aquests documents i explica l’odissea per recuperar-los.

“Entre aquest fons documental es troben llistes d’ofici d’advocats i cartes del sindicat”, va explicar ahir el degà del Col·legi, Simeó Miquel, que va recordar que van ser confiscats del domicili del llavors degà, Antoni Bergós, per identificar els lletrats que eren lleials a la República o que havien participat en els tribunals populars durant els primers anys de la guerra. “En aquells anys els col·legis d’advocats no tenien seu, per la qual cosa tots els documents administratius es guardaven a casa del degà”, va explicar el degà emèrit Antoni Riba.

L’exposició inclou llistes d’ofici d’advocats i cartes del sindicat que van ser requisades el 1938

Els tràmits per recuperar els va impulsar el 2002 el coordinador de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, que va descobrir que hi havia emmagatzemats a Salamanca 85 fons d’entitats catalanes i particulars.

En aquest sentit, Ricard Borràs, degà a Lleida entre 1998 i 2006, va explicar que “no teníem ni idea de l’existència d’aquest fons i a partir de llavors vam treballar per recuperar-lo, no només per la indignació que part del nostre patrimoni es trobés a l’Arxiu de la Guerra Civil, sinó perquè fins a la data el Col·legi només comptava amb documentació històrica a partir del 1950”.

tracking