SEGRE

Un expert creu que els dinosaures no sobreviurien en l'hàbitat actual

Un dinosaure a mida real col·locat al Parc dels Dinosaures de Lourinha a Portugal

Un dinosaure a mida real col·locat al Parc dels Dinosaures de Lourinha a PortugalEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El paleontòleg Francesc Gascó ha dit aquest dimecres que, en el cas "gairebé impossible" que s’aconseguís desextingir els dinosaures, com a la pel·lícula "Parc Juràssic", aquestes espècies tindrien problemes per subsistir en l’hàbitat actual, a causa dels canvis experimentats en l’atmosfera i el seu ecosistema. Gascó, col·laborador del grup de Biologia Evolutiva de l’UNED, ha intervingut a la Universitat de La Rioja (UR) al seminari "Noves tecnologies en la reconstrucció dels ecosistemes del passat", amb una xarrada sobre "l’ADN i dinosaures: últims avenços en desextinció".

Ha explicat que la desextinció és un conjunt de tècniques amb les que es podria aconseguir que exemplars d’una espècie extingida tornin a viure, però aquesta situació és "més viable" en animals dels quals es guarden mostres de teixit en museus o centres d’investigació. Tanmateix, ha indicat que aquesta recuperació és més complicada en animals que es van extingir fa molt temps i el material biològic dels quals s’ha conservat en unes condicions que no garanteixen la seua preservació.

En aquest sentit, aquest divulgador valencià ha al·ludit als "problemes" que s’han produït en els intents de recuperar l’ADN de mamut i altres animals del Plistocè, però "per molt que s’hagin trobat cossos momificats o congelats, l’ADN és una molècula molt volàtil i els cristalls de gel poden arribar a rebentar les cèl·lules".

A més, ha subratllat que als condicionants mediambientals per garantir la supervivència de dinosaures desextingits s’uniria el dilema "moral i ètic" que suposa la recuperació d’aquestes i altres espècies extintes.

En relació amb la clonació, ha assegurat que també es poden presentar alguns problemes, però és un procés "més viable en espècies actuals, en perill o que s’hagin extingit fa poc", de manera que hi hagi material genètic disponible, com una subespècie de la cabra muntès ibèrica que va desaparèixer.

"L’ADN més antic que s’ha arribat a recuperar no arriba a l’edat dels dinosaures", ha recalcat, encara que sí que s’han aconseguit identificar fragments de proteïnes del Cretaci i del Juràssic, que no serveixen per a desextingir aquests animals, "però sí per fer estudis moleculars".

Gascó ha detallat que un equip d’investigadors de la Universitat de Montana (els Estats Units) treballa per estudiar els gens d’un ocell, interrompre’ls i comprovar si obtenen una au de característiques més antigues, d’aparença més similar als dinosaures. Aquest projecte del "pollosaure" és una cosa "purament teòric", ha matisat, però és "molt interessant" des del punt de vista "evolutiu", ja que es podrien aïllar determinats gens amb unes tècniques que es podrien aplicar per eradicar determinades malalties genètiques.

tracking