SEGRE

El nombre de diabètics es quadruplica en 4 dècades

L’obesitat i la mala alimentació provoca que la malaltia aparegui en grups cada vegada més joves

El nombre de diabètics es quadruplica en 4 dècades

El nombre de diabètics es quadruplica en 4 dècadesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sobrepès, l’escassa activitat física i el creixement demogràfic han provocat que el nombre de persones amb diabetis s’hagi multiplicat per quatre en els últims 39 anys, amb la qual cosa el nombre de malalts ha arribat als 420 milions, va informar aquest dijous l’Organització Mundial de la Salut (OMS). "La diabetis és un gran problema de salut pública. Des del 1980, quan van començar els registres, la quantitat de persones amb diabetis no ha parat d’augmentar", va dir Gojka Roglic, responsable del programa de l’OMS per al control de la diabetis, en una roda de premsa en ocasió del Día Internacional de Lluita contra la Diabetis.

Roglic també va subratllar que malgrat que la majoria de persones diabètiques són adults, el problema d’obesitat i la mala alimentació "està provocant que aquesta malaltia aparegui en grups cada vegada més joves".

Encara que l’augment de la diabetis és global i s’ha convertit en la setena causa de mort, l’organització va destacar que el creixement és més accelerat en països d’ingressos mitjans i baixos, on la prevalença de la malaltia també és més gran que als països rics.

La diabetis és una malaltia crònica caracteritzada per l’alta concentració sanguínia de glucosa a causa que el cos no produeix o no utilitza adequadament la insulina, una hormona que ajuda que les cèl·lules transformin la glucosa en energia. Aquesta malaltia pot adoptar dos formes: la diabetis tipus 1, en la qual es requereix insulina per sobreviure; i la de tipus 2, on aquesta substància només és requerida en alguns casos i a fi d’evitar complicacions com la ceguesa i la insuficiència renal.

L’OMS estima que, respecte al total de les persones diabètiques al món, 65 milions de persones amb diabetis tipus 2 necessiten insulina, però només la meitat d’elles té accés al medicament a causa del seu elevat preu. "Moltes de les persones que necessiten insulina tenen dificultats financeres per accedir a ella o simplement es queden sense ella, amb la qual cosa estan arriscant les seues vides", va comentar el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en un comunicat.

Segons les dades de l’organització, el preu de la insulina pot suposar entre el 15 % i el 20 % del salari d’un treballador en països d’ingressos mitjans i alts. Per això, l’organització llançarà un programa pilot durant dos anys per prequalificar la insulina, una cosa que espera afavoreixi l’augment de la seua producció i faci així disminuir el preu per l’augment de competència.

La prequalificació es fa avaluant els productes mèdics desenvolupats pels fabricants per garantir la seua qualitat, seguretat i eficàcia.

tracking