SEGRE

TELEVISIONS TECNOLOGIA

Lleida TV canvia de canal

El proper 16 de desembre començarà l’emissió en una altra freqüència a causa de l’alliberament del Segon Dividend Digital per facilitar l’entrada del 5G || La resintonització de la TDT a Ponent, que s’ha de fer abans del 30 de juny, també afecta TV3, 8TV, TVE i Pirineus TV

Operari resintonitza el senyal en una comunitat de veïns.

Operari resintonitza el senyal en una comunitat de veïns.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tecnologia avança a passos gegantescos i deixa moltes vegades la gent enrere. Nous telèfons mòbils, tauletes, ordinadors o canvis a la televisió provoquen que part de la societat, sobretot la gent gran, vagin a remolc del ritme que marca l’inevitable progrés. Des de dijous passat 14 de novembre els televisors catalans s’han de resintonitzar per poder captar el senyal d’alguns canals. El motiu d’aquest canvi, conegut com a alliberament del Segon Dividend Digital, és que es recol·locaran les freqüències d’algunes emissions de la Televisió Digital Terrestre (TDT) per cedir espai a la tecnologia mòbil ultra ràpida 5G, que ocuparà les freqüències de la banda dels 700 MHz. És per aquest motiu que a partir del 16 de desembre Lleida TV deixarà d’emetre’s a la freqüència en què ho feia fins ara i ho farà en una altra. Per minimitzar el probable impacte que suposi en l’audiència aquest canvi, en els propers dies Lleida TV impulsarà una campanya d’informació i fidelització en què explicarà als lleidatans com resintonitzar els televisors.

Aquesta no és l’única televisió que es veu afectada pel Segon Dividend Digital, ja que El Punt Avui TV i Pirineus TV també canviaran de freqüència, igual que TVE, TV3 i 8TV. Com afectarà aquest canvi les famílies?, requerirà grans variacions? La resposta dependrà del tipus d’instal·lació en cada cas, encara que segons els experts la resintonització serà gradual i senzilla.

En les comunitats serà un instal·lador homologat el que adapti l’antena a la nova freqüència

Segons els experts la tecnologia de cinquena generació no arribarà fins al 2023

En aquest sentit, els ciutadans que disposin d’un amplificador de banda ampla només hauran de resintonitzar el televisor amb l’ajuda del comandament a distància. En el cas dels edificis grans amb sistemes de centraletes programables o amplificadors monocanal, les comunitats de veïns hauran de contactar en els propers mesos (la data límit és el 30 de juny) amb els instal·ladors de telecomunicacions registrats a la base de dades de la Secretaria d’Estat per a l’Avanç Digital per adaptar els sistemes de recepció de senyal.

Respecte al cost econòmic, el ministeri d’Economia i Empresa, mitjançant la seua empresa pública Red.es, va llançar un paquet d’ajuts dirigit a les comunitats de propietaris per subvencionar el cost derivat de l’adaptació d’antenes. Tanmateix, aquestes subvencions no inclouen les televisions locals. Malgrat això, els antenistes solen canviar la totalitat dels canals, amb la qual cosa el cost final (tenint en compte els ajuts) és molt petit.

En la majoria dels casos, els canals estatals i nacionals que canviïn de freqüència començaran a emetre en simulcast, és a dir, simultàniament en la freqüència nova i l’antiga, durant un període que anirà dels tres als sis mesos. Per la seua part, la majoria de canals locals, com per exemple, Lleida TV, deixaran d’emetre per la freqüència antiga en el moment que comencin a fer-ho per la nova.

Quan arribaran les primeres xarxes de tecnologia 5G reals a Espanya? El primer pas ja s’està complint, que és l’alliberament d’espai ocupat per la TDT, però això no és més que “el principi del camí”, segons explica el professor d’Estudis Informàtics de la UOC Pere Tuset. En aquest sentit, el professor universitari afegeix que és “a partir d’ara quan els fabricants hauran de construir terminals compatibles amb aquesta nova tecnologia, i les operadores hauran de desplegar xarxes pilot que suportin aquestes capacitats i comprovin el funcionament en entorns reals”.

Per tot això, Tuset calcula que les primeres xarxes 5G reals no arribaran fins a finals de l’any 2022 o principis del 2023.

tracking