SEGRE

OBITUARI INTERPRETACIÓ

Mor als 94 anys l'actriu catalana Asunción Balaguer

Va participar en una trentena d’obres teatrals i més de 40 sèries i pel·lícules || El 2013, va ser convidada d’honor a la Mostra

L’actriu Asunción Balaguer va ser convidada d’honor el 2013 de la Mostra de Cinema Llatinoamericà.

L’actriu Asunción Balaguer va ser convidada d’honor el 2013 de la Mostra de Cinema Llatinoamericà.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’actriu Asunción Balaguer va morir ahir als 94 anys a Cercedilla, segons va informar l’Artistes i Intèrprets Societat de Gestió (AISGE), entitat de la qual l’artista era la sòcia número 3. Viuda de l’actor Paco Rabal i mare del director de cine Benito Rabal i l’artista i intèrpret Teresa Rabal, l’actriu va morir ahir a la matinada a l’hospital madrileny de la Fuenfría com a conseqüència d’una fallada multiorgànica. Nascuda a Manresa, va rebre el premi Max de Teatre el 2012 i la Creu de Sant Jordi el 2013, el mateix any en què va participar com a convidada d’honor en la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que va estrenar un documental sobre la seua vida. Entre els anys 2010 i 2013 va ser guardonada amb quatre premis consecutius de la Unió d’Actors.

Encara que des de molt jove va cursar estudis en l’Institut del Teatre, durant el seu matrimoni amb Paco Rabal va relegar de la seua faceta interpretativa per estar amb la seua família i, quan va enviduar als 75 anys va reprendre la seua carrera al món de la interpretació. Si bé va participar en la primera pel·lícula del seu fill Benito, no va ser fins a la mort de Rabal, el 2001, quan va tornar als escenaris. I fa quatre anys es va posar davant de les càmeres per posar-se a la pell de l’àvia de la família Rubió a la popular sèrie Merlí de TV3. El món de la interpretació estava ahir de dol per la mort de qui era la degana de les actrius espanyoles. També el president de la Generalitat, Quim Torra, va lamentar la mort de Balaguer en un tuit en el qual la recordava com “una veterana de l’escena a qui es va atorgar la Creu de Sant Jordi l’any 2013”, i va destacar que va participar en una trentena d’obres teatrals i més de quaranta pel·lícules i sèries de televisió.

tracking