SEGRE

Les emissions de CO2 assoleixen un nou rècord

Les emissions de CO2 assoleixen un nou rècord

Les emissions de CO2 assoleixen un nou rècordEuropa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nivells de gasos amb efecte d’hivernacle van assolir un nou rècord el 2018, un any en què els nivells de diòxid de carboni (CO2) van arribar a 407,8 parts per milió (ppm), davant les 405,5 ppm de 2017, segons dades del butlletí de gasos amb efecte d’hivernacle (GEI) de la Organización Meteorológica Mundial (OMM). Un total de 53 països remeten dades al butlletí GEI que forma part del Programa de la Vigilància de l’Atmosfera Global de l’OMM, que coordina les observacions sistemàtiques i l’anàlisi dels gasos amb efecte d’hivernacle i altres elements.

A més, l’OMM adverteix que la tendència ascendent continua a llarg termini i no es preveu que el sostre d’emissions vagi a arribar el 2020 ni tampoc el 2030, si es mantenen les actuals polítiques.

D’aquesta manera, afegeix que les generacions futures s’enfrontaran a efectes "cada vegada més greus" del canvi climàtic, com l’augment de les temperatures, un estrès hídric més gran, la pujada del nivell del mar i l’alteració dels ecosistemes marins i terrestres.

En concret, l’OMM assenyala que l’increment de CO2 de 2017 a 2018 va ser molt similar al registrat entre 2016 i 2017 però és superior a la mitjana de l’últim decenni. El 2015 els nivells mundials de CO2 van sobrepassar el simbòlic llindar de 400 parts per milió.

A més, les concentracions de metà i òxid nitrós es van disparar i van ascendir en més quantitats que durant els últims deu anys, segons les observacions de la xarxa de la Vigilància de l’Atmosfera Global, que compta amb estacions a les regions remotes de l’Àrtic, en zones muntanyoses i en illes tropicals.

Des del 1990 s’ha registrat un 43 per cent d’increment del forçament radiatiu total, que té un efecte d’escalfament del clima provocat pels gasos amb efecte d’hivernacle de llarga durada. Del total d’aquestes emissions de CO2 des de 1990, els Estats Units van contribuir amb gairebé el 80 per cent del total.

El secretari general de l’OMM, Petteri Taalas, ha alertat que "no hi ha indicis que es vagi a donar una desacceleració i molt menys una disminució, de la concentració dels gasos amb efecte d’hivernacle en l’atmosfera malgrat tots els compromisos assumits en virtut de l’Acord de París sobre el canvi climàtic". Per això, insisteix que és precís plasmar els compromisos de reducció d’emissions en "acció" i augmentar el nivell d’ambició amb l’objecte en nom de benestar futur de la humanitat.

En aquest context, Taalas ha recordat que l’última vegada que hi va haver a la Terra una concentració comparable va ser fa entre 3 i 5 milions d’anys, i llavors la temperatura era de 2 a 3 graus centígrads més càlida i el mar tenia un nivell entre 10 i 20 metres superior.

De les emissions totals, aproximadament una quarta part són absorbides pels oceans i una altra quarta part per la biosfera. Però Taalas insisteix que les emissions no arribaran al seu punt màxim ni el 2030 si segueixen les actuals polítiques climàtiques i els nivells d’ambició actuals.

Aquest dimarts es coneixerà l’informe de l’OMM sobre la disparitat de les emissions entre els objectius acordats per resoldre l’escalfament global i la realitat.

tracking