SEGRE

Creix la pressió social perquè els polítics assumeixin una ambició més gran davant de l'emergència climàtica

La sueca Greta Thunberg (tercera per l'esquerra) juntament amb diversos joves activistes amb qui ha participat en una roda de premsa, en el marc de la XXV Cimera de la Convenció de Canvi Climàtic de Nacions Unides (COP25).

La sueca Greta Thunberg (tercera per l'esquerra) juntament amb diversos joves activistes amb qui ha participat en una roda de premsa, en el marc de la XXV Cimera de la Convenció de Canvi Climàtic de Nacions Unides (COP25).EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pressió sobre la cimera del clima ha crescut aquest dilluns amb les exigències de grups juvenils i ecologistes en vigílies de l’inici del tram d’alt nivell de la COP25 i l’arribada a Madrid dels ministres de medi ambient, a qui reclamen més compromís i ambició per frenar l’emergència climàtica.

La Conferència ha recuperat aquest dilluns el ritme després de l’aturada d’ahir, i ho ha fet amb una manifestació multitudinària als carrers de Madrid i amb el clamor a la seu de la COP a favor d’una acció més contundent i urgent dels col·lectius més vulnerables: els nens i els joves. Passar de les paraules a l’acció; aquesta és la reclamació unànime que els joves han tornat a fer avui als països que intervenen en la Conferència de les Parts.

Activistes de diverses parts del món, entre ells la sueca Greta Thunberg, han participat en una multitudinària roda de premsa en la qual han incidit que els compromisos adquirits pels països no són suficients per complir l’Acord de París i evitar que la temperatura del planeta pugi més d’1,5 graus.

MORBIDITAT INFANTIL PEL CANVI CLIMÀTIC

Les dades que el Fons de Nacions Unides per a la Infantesa (Unicef) ha posat avui sobre la taula són contundents: el 90 per cent de la morbiditat imputable al canvi climàtic correspon a nens i, en concret, a menors de 5 anys.

Més de 500 milions de nens viuen en zones amb un risc extremadament alt de patir inundacions, a causa dels fenòmens meteorològics extrems, i els desastres relacionats amb el clima augmenten a més el risc que les nenes abandonin l’escola i es vegin exposats a matrimonis forçats, al tràfic o a l’explotació sexual.

L’Unicef ha organitzat aquesta jornada un acte a la seu de la cimera en què han intervingut l’alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, i ministres de cinc països (Fiji, Perú, Costa Rica, Nigèria i Espanya).

Davant de l’inici demà del tram d’"alt nivell" o ministerial, els principals esculls se centren en la regulació dels mercats de carboni, en com garantir prou suport als països pobres o en com garantir –el 2020– contribucions més ambicioses per part de cada país.

La titular de Medi Ambient de Xile i presidenta de la COP25, Carolina Schmidt, ha destacat els esforços que han fet les delegacions oficials per avançar a l’article 6 de l’Acord de París  –el que regula els mercats de carboni– i ha confiat que els ministres aconsegueixin desembussar-lo definitivament durant els propers dies.

Schmidt, en una roda de premsa per fer balanç de la cimera quan aquesta ha traspassat l’equador, ha subratllat el creixent nombre d’actors que s’estan mobilitzant contra el canvi climàtic i la importància que aquesta COP marqui "un canvi de rumb" perquè s’impliquin tots els governs, també els regionals i locals, en el combat contra aquesta emergència.

BRETXA ENTRE NEGOCIACIONS DE LA CIMERA I EXIGÈNCIES SOCIALS

Algunes de les principals organitzacions ecologistes del món, entre elles WWF o Greenpeace, han reclamat un lideratge polític més gran per estrènyer la bretxa que, segons el seu parer, existeix entre les negociacions en el marc de la cimera i les exigències socials.

Aquestes negociacions avancen a un ritme "lent" en alguns assumptes claus, segons el Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF, en les seues sigles en anglès), que ha apressat als ministres a donar un impuls "significatiu" si volen que de la cimera surti un resultat "mínimament acceptable".

Segons aquesta organització, l’últim esborrany que han compartit els negociadors era esperançador, però no recull "ni l’ambició ni la urgència" que demanda la ciència ni les accions necessàries per abordar l’emergència climàtica.

L’exministre peruà Manuel Pulgar-Vidal, que va presidir la COP20 i que ara lidera el programa internacional de clima de WWF, ha manifestat que "mai abans" s’havia vist una bretxa d’acció tan gran "entre les persones de tot el món i les persones que se sentin a la sala de negociacions".

No obstant això, ha confiat que els ministres siguin capaços a partir d'aquest dimarts d’igualar aquests nivells d’ambició i de tancar l’esmentada bretxa.

Greenpeace ha recordat als negociadors que la societat "està esperant que acordin mesures valentes" i s’ha referit a les intenses negociacions que se succeeixen entorn de l’article 6 de l’Acord de París.

Aquesta organització internacional ha reiterat els negociadors que la societat està "vigilant" per comprovar si trien "mercantilitzar" el medi ambient a través del carboni o si avancen cap a compromisos de reducció real d’emissions, "com requereix l’emergència climàtica".

tracking