SEGRE

Atansen la cronificació del càncer de mama metastàtic

Els assajos s’han efectuat en pacients de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona

Hi van participar 1.500 persones tot i la pluja.

Caminada a Lleida contra el càncer de mamaMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos estudis en els quals han participat investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i de l’Hospital Quirón de Madrid i Barcelona han demostrat que dos nous fàrmacs allarguen la supervivència sense progressió del tumor en pacients amb càncer de mama HER2+ amb metàstasi, que atansa a cronificar aquesta malaltia.

Els assajos, els resultats dels quals s’han presentat al congrés Breast Cancer Symposium (SABCS-2019), que se celebra a San Antonio (Texas-EUA), i que publica aquest dijous la revista "New England Journal of Medicine", s’han efectuat en pacients de l’Hospital Vall d’Hebron, la meitat d’elles amb metàstasis cerebrals.

El càncer de mama HER2+ afecta al 15% de les pacients amb aquest tipus de tumor i fins fa poc era un dels càncers amb pitjor pronòstic, encara que en els últims anys han evolucionat molt els tractaments. "Aquestes dos noves teràpies que s’han provat en pacients amb la malaltia en estadi metastàtic i que ja havien progressat a alternatives de tractament estàndard suposen una nova fita en la cronificació d’aquesta malaltia", ha dit Cristina Saura, investigadora del Grup de Càncer de Mama del VHIO.

Tot i que encara falta temps perquè aquestes teràpies siguin aprovades, algunes pacients de l’Hospital Vall d’Hebron ja han pogut beneficiar-se’n en participar en els assajos clínics per demostrar la seua eficàcia. El primer assaig, en el qual ha participat l’oncòloga del VHIO Mafalda Oliveira, ha comprovat l’eficàcia d’una triple combinació de tucatinib, trastuzumab i capecitabina en pacients amb càncer de mama HER2+ metastàtic la malaltia del qual havia progressat després de tractar-les amb pertuzumab i T-DM1, dos dels fàrmacs contra HER2 aprovats en càncer de mama. En concret, es buscava validar l’eficàcia de tucatinib combinat amb l’anticòs trastuzumab i amb capecitabina, un agent de quimioteràpia utilitzat en el tractament de càncer de mama. "Aquesta triple combinació ha demostrat que és capaç d’incrementar la supervivència lliure de progressió de malaltia i la supervivència global de les pacients de forma significativa", segons Oliveira.

En concret, després d’un any de tractament el percentatge de pacients lliures de progressió de malaltia era d’un 33%, davant el 12% en el grup control, i la supervivència als dos anys va passar del 27% en el grup de control al 45% en les pacients que rebien la triple combinació. Un els punts més importants rau que els pacients amb metàstasis cerebrals també es van incloure en l’estudi i es va poder veure com es beneficiaven igualment. "Això és molt important, perquè aquestes pacients normalment són excloses en la majoria dels assajos i disposen d’alternatives limitades per al seu tractament", ha subratllat Oliveira.

Després d’un any, el 25% de les pacients amb metàstasis cerebrals tractades amb tucatinib, trastuzumab i capecitabina continuen lliures de progressió de la malaltia, davant el 0% en el grup de control. "Això demostra com aquesta combinació en veritat suposa una alternativa que s’ha de tenir en compte en un futur i molt possiblement es converteixi en un estàndard a la pràctica clínica", ha vaticinat Oliveira, que recorda que a prop de la meitat de les pacients d’aquest tipus de càncer desenvolupen metàstasis cerebrals.

El segon tractament provat, en el qual han estat coautors Cristina Saura i Javier Cortés, responsable de la Unitat de Càncer de Mama de l’Institute of Oncology del grup Quirón de Madrid i Barcelona, ha demostrat l’eficàcia del fàrmac trastuzumab deruxtecan. En aquest cas, les pacients que van participar en l’assaig amb trastuzumab deruxtecan van ser dones amb càncer de mama HER2+ que ja havien estat tractades anteriorment amb altres fàrmacs i que s’havien tornat refractàries. En aquestes pacients, el 60,9% de les que van rebre aquest nou tractament van tenir una supervivència lliure de progressió de més de 16 mesos, el que, segons els investigadors, "és una fita en el control de la malaltia en aquest context".

tracking