SEGRE

FESTES TRADICIONS

Cappont vol que els Reis d'Orient de Lleida passin pel barri

La decisió municipal que la cavalcada no passi per aquest barri després de cinc anys ha desencadenat les crítiques dels veïns || L’ajuntament reitera que és econòmicament insostenible

Els veïns de Cappont van sortir al carrer per protestar arran de la decisió de la Paeria que la cavalcada no passi pel barri.

Els veïns de Cappont van sortir al carrer per protestar arran de la decisió de la Paeria que la cavalcada no passi pel barri.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El canvi de recorregut de la cavalcada de Reis i el fet que no passi per Cappont (com s’havia fet des del 2014) ha desencadenat la indignació dels veïns. “El barri es transformava en una festa familiar i la Paeria ha d’adonar-se que ha jugat amb els sentiments de la gent”, va manifestar ahir la presidenta veïnal, Veni Ros.

Va denunciar que “el nostre regidor de barri, Ignasi Amor, que és també el de Festes i Tradicions, no ha mirat pels nostres interessos i que hagin suprimit el recorregut de Cappont és decebedor” i va criticar que “s’hagi pres la decisió sense consultar-nos-la ni debatre-la”.

La presidenta veïnal va carregar contra el regidor del barri, “que no ha mirat pels nostres interessos” El 30 de desembre es faran públics els noms dels nens que podran pujar a les carrosses

En aquest sentit, va assegurar que “l’exalcalde Fèlix Larrosa no hauria permès l’eliminació del recorregut de la cavalcada pel barri, ja que amb ell treballàvem els problemes i si Amor ens hagués comunicat que hi havia problemes econòmics, totes les entitats i comerços del barri hauríem fet el possible perquè la cavalcada passés pel barri”. Finalment, va assenyalar que “el govern critica Torre Salses perquè diu que afectarà el comerç de proximitat i durant la cavalcada s’omplien els bars i les botigues”. A més, alguns veïns del barri van sortir ahir a la tarda al carrer per protestar per la decisió de la Paeria.

Per la seua part, el regidor de Festes i Tradicions de la Paeria, Ignasi Amor, va replicar ahir que l’associació de veïns de Cappont ja estava avisada de la decisió que havia pres l’ajuntament.

En aquest sentit, Amor va afegir que la decisió que la cavalcada no transcorri per aquesta zona de la ciutat respon a motius econòmics. “La col·locació de les tanques i el personal de seguretat que es necessiten perquè els Reis circulin per aquest tram disparen el pressupost de l’esdeveniment i el fan insostenible”, va asseverar.

La Paeria no descarta incorporar Reines a la cavalcada lleidatana L’ajuntament de Lleida es troba ultimant els detalls per a l’organització dels actes per a aquestes festes nadalenques. Entre les diferents novetats d’aquest any, la Paeria no descarta incorporar les dones a la cavalcada dels Reis Mags. Encara que no es preveu que aquesta iniciativa es faci oficial fins als propers dies, diferents fonts apunten que una o més dones puguin representar la figura d’alguna de les tres majestats en la cavalcada, un fet que demostra el nou tarannà de l’equip de govern actual i que té com a objectiu “democratitzar” aquestes festes. Així mateix, una altra de les novetats que ja va avançar ahir SEGRE, és que la Paeria elegirà mitjançant sorteig 60 nens d’entre 6 i 12 anys perquè participin en la cavalcada com a patges, damunt de les diferents carrosses. En aquest sentit, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va explicar ahir que els més petits podran participar en aquest sorteig omplint una papereta que posteriorment hauran de dipositar personalment en una urna situada a la Casa dels Gegants (avinguda Blondel, 64) de Lleida. El formulari, que s’ha d’emplenar amb diferents dades del nen o nena (nom, cognoms, edat, adreça i telèfon i DNI dels progenitors), pot descarregar-se directament des de la pàgina web de la Paeria o es pot adquirir a la mateixa Casa dels Gegants. “Els protagonistes d’aquestes festes nadalenques no són altres que els més menuts”, va recalcar Pueyo. Per la seua part, el regidor de Joventut, Festes i Tradicions de l’ajuntament, Ignasi Amor, va informar que els qui vulguin participar en el sorteig tenen temps fins al 29 de desembre vinent, i que els noms dels afortunats es faran públics el dia 30 a partir de les 11.00 hores a la sala Alfred Perenya. A més, Amor va explicar que les 60 places es distribuiran entre la carrossa de les barques (18), la carrossa dels avions (18), la del tren (18) i la dels dormilegues (6).

Magues d’Orient i més Baltasars de pell negra

La incorporació de dones a la cavalcada dels Reis d’Orient començarà a ser palpable enguany a Ponent. És el cas, per exemple, d’Albesa, que aquest any tindrà la primera cavalcada paritària amb tres mags i tres magues. Es tracta d’una iniciativa pionera que l’ajuntament va avalar després de sol·licitar-ho els joves quintos de la localitat, que són els que organitzen aquesta festa social. D’altra banda, nou de les dotze capitals de comarca de Lleida ja tenen una persona de color per representar el rei Baltasar com Lleida; la Seu d’Urgell; les Borges Blanques; Cervera; Solsona; Tremp; Sort; Balaguer i aquest any s’hi ha incorporat Tàrrega.

tracking