SEGRE

CLIMA

Les ONG rebutgen en bloc l’últim esborrany de les parts en la COP25

Mostren la seua indignació pels "febles compromisos"

Les ONG rebutgen en bloc l'últim esborrany de les parts en la COP25

Les ONG rebutgen en bloc l'últim esborrany de les parts en la COP25EFE/Javier Lizón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diverses organitzacions mediambientals i de drets humans de diferents continents han criticat en bloc l’últim esborrany presentat a Madrid per la Presidència de la COP25 com a base de les negociacions per intentar arribar a un acord en la lluita contra la crisi climàtica.

Representants d’organitzacions com Greenpeace International, Action Aid o WWF s’han dirigit als mitjans en el centre de premsa per subratllar el seu desacord amb la marxa de les negociacions i la seua indignació pels "febles compromisos" recollits a l’últim esborrany de les parts de la XXV Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic.

Mohamed Adow, expert en polítiques climàtiques de l’organització Christian Aid d’ajuda al desenvolupament, ha dit que el text és "molt decebedor", quan els científics estan alertant dels efectes devastadors del canvi climàtic si les emissions continuen creixent.

S’ha referit als nens de països com l’Índia, per als quals aquest document de la Presidència xilena serà "una traïció per al seu futur" i ha insistit que "és totalment inacceptable" que el text s’allunyi de l’Acord de París, que "ens havia donat tanta esperança en la revisió a l’alça de l’ambició".

"Aquest document ens fa retrocedir a la situació prèvia a l’Acord de París, sense compromisos seriosos davant la crisi climàtica i els reptes que s’havien assolit", ha incidit.

Per a l’organització ambientalista internacional WWF, és "inacceptable" l’esborrany d’acord sobre el clima que continuen negociant les delegacions dels gairebé 200 països que participen en la COP25 de Madrid, un dia després de la data prevista per a la seua clausura.

La cap de la delegació de WWF, Vanessa Pérez-Cirera, ha dit que es tracta d’un esborrany "extremadament feble", especialment referent a ambició climàtica, i ressalta que davant de la crisi que pateix el planeta, es necessiten objectius de reducció d’emissions mes ambiciosos per a 2020, "pràcticament eliminats de l’esborrany".

Mar Asunción, responsable d’Energia i Clima de l’ONG a Espanya, ha assenyalat que "l’única paraula que fins ara reflecteix la situació en la qual ens trobem és decebedora", ja que l’últim esborrany facilitat per les parts "és molt fluix, ja que no respon a l’emergència climàtica".

"Si l’esmentat esborrany no canvia -ha afegit- no respondríem a l’objectiu prioritari, que és assegurar una ambició més gran en els plans que han de presentar-se el 2020 perquè estiguin en la línia del que diu la ciència i clama la societat."

El científic Alden Meyer, director d’estratègia de l’organització Union of Concerned Scientists, ha qualificat aquest esborrany d’"injust i immoral".

"No he vist mai una desconnexió major com el que estem veient en aquesta COP entre el que la ciència requereix i el món demanda i el que els negociadors del clima estan negociant en termes d’impulsar acció climàtica", ha dit.

Segons la seua opinió, "el món està en flames i la nostra finestra d'escapada s’està fent cada vegada més difícil d’arribar quan més ens allunyem de l’acció".

Per això, els països rics "han de respondre a la crida de la joventut en favor dels més vulnerables del món", però al "totalment inacceptable" document de la Presidència xilena "no hi ha rastre de la intenció dels països d’augmentar la seua ambició en la reducció de les seues emissions contaminants".

"Si els països fracassen en l’objectiu de limitar la temperatura per sota dels 2 graus, assolir l’objectiu d’1,5 serà pràcticament impossible".

tracking