SEGRE

Una dosi de vacuna contra el papil·loma humà podria protegir del càncer cervical

Una dosi de vacuna contra el papil·loma humà podria protegir del càncer cervical

Una dosi de vacuna contra el papil·loma humà podria protegir del càncer cervicalEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una sola dosi de la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) podria evitar les infeccions venèries capaces de causar diferents tipus de càncer com el cervical, especialment en les dones, segons un estudi de la Universitat de Texas (EUA), que publica la revista JAMA Network Open. D’acord amb els governamentals Centres per al Control de Malalties (CDC, en anglès), als EUA cada any hi ha uns 34.800 diagnòstics de càncer vinculats al VPH, dels quals dos terços afecten les dones. La meitat dels casos femenins són per càncer del coll uterí.

Les autoritats sanitàries calculen que el 90 % dels casos de càncer cervical, vaginal i anal; més del 60% dels de penis i aproximadament el 70% dels de coll són conseqüència de la infecció amb VPH.

Els investigadors Ashish Deshmukh i Kalyani Sonawane, d’Escola de Salut Pública de la Universitat de Texas, van trobar que una única dosi de vacuna podria ser tan eficaç com la sèrie de dos i tres aconsellada per les autoritats sanitàries, encara que van advertir que és massa primerenc per concloure que n’hi ha prou amb una de sola.

"La cobertura de la vacunació contra el VPH és menor del 10 % a tot el món a causa de les baixes taxes d’immunització a molts països amb recursos limitats", va assenyalar Deshmukh.

"Garantir que els nens i nenes rebin la seua primera dosi és un gran repte a diversos països –va agregar–, i la majoria dels adolescents no poden completar la sèrie recomanada a causa de l’absència de la infraestructura per administrar dos o tres dosis".

Segons la seua opinió, "si els assajos clínics en marxa ofereixen proves sobre els beneficis sostinguts d’un règim d’una dosi única, llavors les implicacions de l’estratègia d’una sola dosi podrien ser considerables en reduir la càrrega que suposen aquests càncers globalment".

Les autoritats sanitàries dels EUA recomanen que tots els nens i nenes rebin la vacuna contra el VPH entre els 11 i 12 anys, encara que el tractament pot iniciar-se als 9 anys.

Els menors que reben la primera vacuna abans de complir 15 anys necessiten només dos dosis, i els qui la reben després d’aquesta edat en necessiten tres, segons les recomanacions oficials.

La versió més recent de la vacuna contra el VPH pot protegir contra gairebé el 90 % de les infeccions que causen càncer, però les taxes de vacunació són insatisfactòries: la meitat de la població nord-americana no està vacunada contra aquesta infecció venèria comuna.

Per a Sonawane, autora principal de l’estudi, "el règim actual de dosi de la vacuna contra el VPH és difícil d’entendre per a molta gent. Si es comprova que una dosi és eficaç, se simplificarà el règim d’immunització".

tracking