SEGRE

INICIATIVA MEMÒRIA HISTÒRICA

Bellpuig recorda la Guerra Civil

Coincidint amb el primer bombardeig del 4 de gener del 1939 || Van morir vint-i-sis persones en els atacs aeris però calculen que 200 veïns van perdre la vida en la contesa

Després d’un repic de campanes, l’alcalde va recordar nom i edat de les persones mortes als bombardejos.

Després d’un repic de campanes, l’alcalde va recordar nom i edat de les persones mortes als bombardejos.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Senzill però colpidor i emotiu. Així va ser l’homenatge que l’ajuntament de Bellpuig va retre ahir a les víctimes de la Guerra Civil al municipi. L’alcalde, Jordi Estiarte, va indicar que “després de vuitanta-un anys, aquest és el primer reconeixement públic i institucional a les víctimes de la Guerra Civil de Bellpuig” i va destacar que “no hem de deixar caure en l’oblit la nostra gent”. L’homenatge va tenir lloc a les 8.30 h al carrer Valeri Serra, una de les més afectades pel primer bombardeig que va patir Bellpuig a aquesta mateixa hora el dia 4 de gener del 1939. Durant la Guerra Civil, aquest municipi de l’Urgell va patir dos bombardejos, els dies 4 i 7 de gener d’aquell any, en els quals van morir almenys vint-i-sis persones, segons consta al Registre Civil. Els noms i l’edat en la qual van morir van ser recordats, un per un per l’alcalde, després d’un repic de campanes. L’acte, que va durar pocs minuts, va acabar amb una ofrena floral.

L’ajuntament va aprovar a l’octubre per unanimitat una moció sobre la Memòria Històrica, presentada per ERC. Un dels punts demanava declarar el 4 de gener Dia Local de la Memòria Històrica i organitzar en aquest data actes commemoratius a les víctimes, que es van estrenar ahir amb la presència d’edils dels tres partits amb representació al consistori (ERC, JxCat i CUP) i veïns. Una altra de les propostes era aixecar un monòlit en memòria de les víctimes de la Guerra Civil amb el nom complet de totes. Estiarte va avançar que s’aixecarà al punt que decideixin els veïns a la consulta popular que organitzaran el pròxim 1 d’octubre. L’ajuntament està acabant d’elaborar el llistat de les dos-centes víctimes que calculen que van morir durant la Guerra Civil de Bellpuig, en els bombardejos o al front.

tracking