SEGRE

Aconsegueixen un avenç contra un càncer per amiant

Una combinació de dos fàrmacs s’ha mostrat eficaç en ratolins

Una combinació de dos fàrmacs s'ha mostrat eficaç en ratolins

Aconsegueixen un avenç contra un càncer per amiantEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mesotelioma maligne és un càncer agressiu causat especialment per l’exposició a l’amiant i amb poques opcions de tractament, encara que científics espanyols han donat amb una combinació de dos medicaments que "podria ser efectiva" contra aquesta malaltia, publica aquest dimarts Cancer Research. Ambdós compostos estan ja en assaig per a altres tumors, la qual cosa acceleraria l’estudi de la seua activitat al mesotelioma, indica un comunicat del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO).

Encara que des de fa dècades se sap que aquest tipus de càncer es dóna sobretot en els teixits que recobreixen els pulmons –la pleura– i les vísceres abdominals –el peritoneu–, encara que són molt poc conegudes les alteracions moleculars que ocasiona i les seues opcions de tractament "són escasses", agrega la nota.

L’estudi aporta "evidències, en ratolí i en línies cel·lulars humanes, de la possible eficàcia de dos compostos ja coneguts. Ara ens agradaria iniciar assajos en humans com més aviat millor", va indicar el cap del Grup de carcenogènesi epitelial del CNIO, Paco Real.

El mesotelioma és un càncer poc freqüent i reconegut com a malaltia professional que apareix diverses dècades després de l’exposició a l’amiant, un material utilitzat a Espanya sobretot als anys setanta i fins la seua prohibició el 2001. La supervivència mitjana dels pacients amb mesotelioma sarcomatoide –el més agressiu– que reben els tractaments disponibles és de 14 a 18 mesos.

El resultat de la investigació va ser en "gran mesura inesperat", ja que els científics tractaven de generar ratolins que desenvolupessin càncer de bufeta, per a la qual cosa van intervenir en dos gens, però en lloc del tumor esperat, els rosegadors es van veure afligits d’un mesotelioma sarcomatoide molt agressiu.

Els investigadors van buscar la causa molecular d’aquesta agressivitat, que van identificar en la sobreactivación de dos proteïnes (MEK/ERK i PI3K), després de la qual cosa van buscar medicaments contra aquestes proteïnes que estiguessin assajats en pacients. "Primer identifiquem molècules que estan alterades al mesotelioma sarcomatoide en ratolins; després comprovem que les proteïnes també estan alterades en mesoteliomes sarcomatoides humans, i trobem una combinació de fàrmacs efectiva en ratolins i en línies cel·lulars humanes", resumeix Real.

tracking