SEGRE

RESIDUS TECNOLOGIA

Augmenta la brossa electrònica a Lleida

Aquests residus s’han quadruplicat en els últims vuit anys i el 2018 arribaven a les 3.450 tones || La febre per les noves tecnologies i l’obsolescència programada, les principals causes

Un operari de la deixalleria de Lleida, en una imatge d’arxiu.

Un operari de la deixalleria de Lleida, en una imatge d’arxiu.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En una època en què els rellotges intel·ligents, les tauletes i els telèfons mòbils són els regals estrella entre petits i grans, cal demanar-se quantes escombraries electròniques generen aquestes modes. Segons les dades de l’Agència de Residus de Catalunya, el 2018 passat es van recollir a les comarques lleidatanes més de 3.400 tones dels anomenats Residus d’Aparells Electrònics (RAEE), una xifra que s’ha multiplicat per quatre en els últims vuit anys i que suposa prop de mil tones més respecte al 2017, quan es van llançar a les deixalleries un total de 2.504 tones. Més enllà dels petits aparells electrònics, es tracta de televisors, ordinadors, frigorífics, aires condicionats, llums, forns i tota mena d’artefactes sobre els quals s’ha imposat un costum de renovació constant.

Entre les causes de l’espectacular augment d’aquest tipus d’escombraries es troba la coneguda com a obsolescència programada −la programació del final de la vida útil d’un producte de manera que, després d’un període de temps calculat per endavant pel fabricant aquest deixi de funcionar− que, sumada a la febre per les últimes novetats informàtiques, fan que el sector de les noves tecnologies se situï entre els que generen més diners entre la població.

A nivell internacional, Espanya és el cinquè país de la Unió Europea que genera més escombraries electròniques, darrere d’Alemanya, el Regne Unit, França i Itàlia. En concret, es genera una mitjana de 930.000 tones d’aquests residus a l’any, xifra que no para de créixer i que es preveu que es dispari un trenta per cent en els propers cinc anys. En aquesta línia, es calcula que cada persona produeix una mitjana de 20 quilos d’aquestes escombraries a l’any. L’altra cara de la moneda d’aquest fenomen massiu és la contaminació i cada vegada són més els experts que alerten del perill mediambiental que suposa la fabricació i la utilització d’aquests aparells.

Nova campanya per afavorir la recollida selectiva a Catalunya

L’Agència de Residus de Catalunya va impulsar el mes de desembre passat una nova campanya per conscienciar la ciutadania sobre la importància de separar els residus de forma correcta. Amb el lema “Reciclem bé, separem bé”, l’objectiu és complir la meta de la Unió Europea perquè el reciclatge sigui del 50% aquest any. En aquest sentit, la iniciativa posa l’accent en l’ús incorrecte que es fa dels contenidors grisos amb la frase “aquest no és el contenidor per als que no volen reciclar, l’opció de no reciclar no existeix”. Entre les últimes campanyes posades en marxa per l’ajuntament de Lleida destaca la de recollida d’arbres de Nadal, que promou cada any després de les festes. La ciutadania pot deixar els arbres al costat del contenidor d’escombraries o portar-lo a la deixalleria municipal fins al 15 de gener. Per afavorir el respecte al medi ambient, tots els arbres recollits es trituraran i es convertiran en compost.

tracking