SEGRE

RELIGIÓ INICIATIVES

El bisbat de Lleida ja té 27 laics que 'oficien' missa

Pràcticament la meitat d’aquests animadors de comunitat són dones

La coordinadora del Departament de Pastoral Aplicada de l’Irel, Montse Sànchez.

La coordinadora del Departament de Pastoral Aplicada de l’Irel, Montse Sànchez.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La diòcesi de Lleida compta actualment amb 27 animadors de comunitat, la meitat dels quals són dones. Des que el 2014 l’anterior bisbe de Lleida, Joan Piris, nomenés els primers cinc, tres promocions més han passat per l’Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida (Irel), centre encarregat d’impartir els dos anys de formació necessaris per convertir-se en animador.

Es tracta de laics que exerciran com a responsables de les parròquies, treballant conjuntament amb el mossèn, amb l’objectiu de poder contrarestar els efectes del descens de sacerdots i la falta de vocacions dels últims anys. Entre les seues funcions hi ha la coordinació de grups de joves o de catequesi, coordinar la vida parroquial, organitzar grups de reflexió bíblica i fins i tot oficiar misses (celebrar la paraula), donar la comunió i fer batejos i funerals, entre altres comeses. En definitiva, qualsevol tasca pròpia d’un capellà excepte confessar, consagrar o administrar el sagrament de la unció dels malalts.

La falta de vocacions dels darrers anys impossibilita als sacerdots arribar a totes les parròquies

“Han de ser persones amb una formació teològica anterior i cristians implicats”, va explicar a SEGRE Montse Sànchez, coordinadora del Departament de Pastoral Aplicada de l’Irel i encarregada de l’itinerari formatiu dels futurs animadors. Respecte al perfil d’aquesta figura, Sànchez va detallar que són persones majors de 40 anys “que han decidit fer un pas més” i que “pràcticament la meitat són dones”.

“Es tracta de mantenir viva la flama de les parròquies i d’aconseguir que la comunitat no se senti abandonada en cap moment”, va afegir. Així mateix, Sànchez també va explicar que l’acceptació dels seglars, sobretot de dones, s’ha rebut amb total normalitat. “Valoren el nostre treball molt positivament i per a ells és com si l’església estigués sempre oberta i tinguessin algú que els escolti i els acompanyi cada dia.”

Dels 27 seglars amb qui compta el bisbat lleidatà, 20 estan repartits per diferents parròquies mentre que set encara esperen destinació.

tracking