SEGRE

NATURA

La falta de gelades fa baixar el nombre d'ocells aquàtics hivernants a Lleida

Segons ha explicat la biòloga i coordinadora de sostenibilitat de la Paeria de Lleida, Esther Fanlo

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La falta de gelades a les terres de Lleida aquest hivern ha fet baixar el nombre d'ocells aquàtics hivernants procedents dels països del nord. Segons ha explicat la biòloga i coordinadora de sostenibilitat de la Paeria de Lleida, Esther Fanlo, les temperatures suaus han fet que aquests ocells "no hagin tingut la necessitat de baixar" i s'hagin quedat "més amunt a països com França". Aquest dissabte la regidoria d'Habitatge i Transició Ecològica ha realitzat una sortida al Parc de la Mitjana i als Aiguamolls de Rufea per identificar i censar ocells aquàtics hivernants. La boira, present durant tota la jornada, ha restat visibilitat per localitzar els ocells, tot i que ha permès apropar-s'hi.

Fanlo ha atribuït el descens d'ocells aquàtics a les terres de Lleida al canvi climàtic, o "canvi global". Ha explicat que aquest no només es manifesta amb temperatures més elevades, sinó també amb una "distribució irregular de les èpoques de mal temps". En aquest sentit, ha afegit que és probable que les baixes temperatures que "de normal hi ha al desembre i al gener", es puguin traslladar a mesos com "març o abril". Segons Fanlo, això afectarà el moment de nidificació i de les pollades d'ocells. A mes, provocarà que moltes espècies s'hagin de readaptar als canvis en els ecosistemes. Això afectarà de manera irregular els ocells, ha explicat la coordinadora de sostenibilitat de la Paeria, que ha dit que algunes espècies disminuiran "clarament" les seves poblacions mentre que altres, "es veuran afavorides".

L'activitat es realitza de manera simultània a tota Europa amb la finalitat de quantificar i identificar les espècies d'ocells que passen l'hivern a les diferents zones humides del continent. Amb totes les dades obtingudes es fa un seguiment global dels ocells aquàtics a Europa.En aquest sentit, l'activitat d'identificar i censar ocells aquàtics hivernants permet conèixer quina variabilitat tenen les poblacions d'ocells des de fa uns 20 anys i, en conseqüència, saber "quines espècies van a més i quines estan en regressió", ha dit Fanlo. També ha afegit que aquestes dades "permeten pensar accions per afavorir les especies en pitjors condicions".

L'activitat s'ha realitzat al Parc de la Mitjana i als Aiguamolls de Rufea, les principals zones humides de la ciutat. Fanlo ha indicat que al Parc de la Mitjana hi ha menys ocells aquàtics i més ocells de bosc perquè és un espai cada vegada més forestal. En canvi, a Rufea destaquen les famílies dels anàtids i ardeids, com els martinets o els esplugabous. Altres espais humits destacats de la plana de Lleida són l'Estany d'Ivars i Vila-sana, el pantà d'Utxesa i l'embassament de Sant Llorenç de Montgai.

A banda dels ocells aquàtics, la boira ha estat l'altra gran protagonista de la jornada. Per una banda, el fenomen meteorològic ha restat visibilitat dificultant el fet de poder comptar els ocells. "És més fàcil i es poden comptar més quantitat d'ocells mirant a la llunyania amb els telescopis", ha indicat Fanlo. Tot i això, la coordinadora de sostenibilitat de la Paeria també ha assenyalat que la boira té l'avantatge de "poder atansar-se i veure de prop els ocells, donat que aquests tenen la distància de fugida més petita".

Fanlo també ha donat importància al fet que l'activitat ha estat oberta al públic, ja que "permet a la gent adonar-se que a Lleida hi ha espais naturals de gran interès" i també els "permet atansar-se i conèixer més els ocells". En aquest sentit, ha afegit que "encara hi ha molta gent que no coneix i no valora aquests espais naturals i les seves característiques de la flora i fauna". Tot i això, Fanlo s'ha mostrat "molt contenta" amb la participació que hi ha hagut enguany, que ha estat d'una trentena de persones. "És una de les millors xifres de les darreres edicions", ha indicat.

La falta de gelades fa baixar el nombre d'ocells aquàtics hivernants a Lleida

La falta de gelades fa baixar el nombre d'ocells aquàtics hivernants a LleidaACN

La falta de gelades fa baixar el nombre d'ocells aquàtics hivernants a Lleida

La falta de gelades fa baixar el nombre d'ocells aquàtics hivernants a LleidaACN

tracking