SEGRE

BOTÀNICA MEDI AMBIENT

Vint plantes en perill d'extinció a Lleida

Els experts alerten que la construcció d’infraestructures, el canvi climàtic i el trànsit d’espècies redueixen la flora || A Espanya hi ha 1.196 varietats amenaçades, gairebé 200 crítiques

Vint plantes en perill a Lleida

Vint plantes en perill a LleidaC.MOLINA MARTÍN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de setanta espècies de plantes que creixen a la província de Lleida estan amenaçades, 23 de les quals estan en perill d’extinció. Així ho avala la Llista Roja de la Flora Espanyola Amenaçada, que recull un total de 1.196 varietats de tot el territori. Segons alerta el president de la Societat Botànica Espanyola (Sebot), Juan Carlos Moreno, entre les principals causes de la pèrdua de flora destaca la disminució de l’hàbitat natural a causa de l’impacte de la urbanització i la construcció de noves infraestructures, però també el canvi climàtic, la introducció de plantes exòtiques invasores i el trànsit d’espècies. “De les més de mil plantes que estan amenaçades a Espanya la meitat són vulnerables i prop de dos-centes estan en perill crític d’extinció”, va apuntar Moreno. En aquesta última categoria es troba l’orquídia Androrchis spitzelii. Descrita originalment a Àustria, té sols tres poblacions a la península Ibèrica, dos de les quals a la Serralada Cantàbrica i una altra a la Serra del Cadí. Entre la vintena de varietats de la província que es troben en extinció, destaca també l’espècie de genciana Gentiana angustifolia, que viu als Alps i al Prepirineu lleidatà. I la planta aquàtica de llacunes i rius d’aigües netes Luronium natans, que està protegida per directives europees i la legislació espanyola. Té una població aïllada a la zona de la Val d’Aran i les seues principals amenaces deriven de l’excés de bestiar boví i de les transformacions agroramaderes.

Investigadors de la Societat Botànica Espanyola van descobrir l’any passat vint noves plantes. D’aquestes, només vuit es troben en territori espanyol: set peninsulars i una, el Lotus gomerythu, que viu a les illes Canàries.

Vint plantes en perill a Lleida

Vint plantes en perill a LleidaC.MOLINA MARTÍN

tracking