SEGRE

INVESTIGACIÓ SALUT

Important avanç per al tractament de la metàstasi

Gràcies a un estudi liderat pel barceloní Joan Massagué

L’estudi obre la porta a nous tractaments de la metàstasi.

L’estudi obre la porta a nous tractaments de la metàstasi.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics de l’Sloan Kettering Institute de Nova York (Estats Units), liderats pel barceloní Joan Massagué, han descobert que les cèl·lules que inicien la metàstasi dels tumors aprofiten les capacitats de curació de les ferides per propagar-se. Literalment, han provat que la metàstasi és la curació d’una ferida que ha sortit malament.

Segons els investigadors, aquestes troballes obren una possible via per trobar un tractament contra la proliferació de les cèl·lules canceroses. La metàstasi és responsable del voltant del 90% de totes les morts per càncer, encara que no se sap gaire com es produeix.

La proliferació de les cèl·lules canceroses és la causant del 90% de les morts per càncer

Estudis previs del laboratori de Massagué han demostrat que una molècula anomenada L1CAM és necessària perquè nombrosos tipus de cèl·lules canceroses puguin dur a terme la metàstasi amb èxit als òrgans. Els teixits sans normals no solen fabricar L1CAM, però els càncers avançats sí que ho fan. Però exactament el que desencadenava l’efecte de L1CAM era fins ara un misteri. “Ara entenem la metàstasi com la regeneració del teixit equivocat (el tumor) al lloc equivocat (els òrgans vitals distants). Això no és només una metàfora, sinó que és literalment cert en termes moleculars i fisiològics”, va explicar Massagué.

A l’observar els teixits dels tumors humans sota el microscopi, els investigadors van veure clarament que la divisió de cèl·lules amb la L1CAM era més comuna en àrees on una capa epitelial estava ferida.

Utilitzant un model de colitis en ratolí, els investigadors van confirmar que la L1CAM és un element necessàri per a la reparació normal de la ferida.

Aliança de l’Arnau i Vall d’Hebron contra el càncer Els hospitals Arnau de Vilanova i Vall d’Hebron van firmar la setmana passada un conveni per impulsar el Programa Conjunt d’Oncologia Mèdica. Aquesta col·laboració té com a objectiu crear una xarxa de recursos compartits, afavorir l’equitat en els tractaments i millorar l’atenció dels pacients amb càncer de les comarques de Lleida. A més, ajudarà els pacients a evitar desplaçaments innecessaris.

tracking