SEGRE

El nou coronavirus "podria canviar i propagar-se"

Encara que no s’ha aconseguit donar amb l’origen exacte del virus, totes les hipòtesis apunten a un mercat de marisc i peix de la ciutat de Wuhan

Una dona amb mascareta a la Xina.

El nou coronavirus "podria canviar i propagar-se"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou coronavirus causant de la pneumònia de Wuhan podria canviar i propagar-se més enllà dels 440 infectats confirmats fins el moment, dels que 9 han mort, tots ells a la província centre-oriental xinesa de Hubei. Aquest va ser un dels missatges principals emesos aquest dimecres, per primera vegada en roda de premsa des de la detecció del brot el mes passat, per la Comissió Nacional de Sanitat de la Xina. "Tot i que encara falta per entendre per complet la via de transmissió del virus, existeix la possibilitat que canviï i el risc d’una propagació més gran", ha indicat avui Li Bin, viceministre de l’esmentada Comissió.

Li va admetre aquesta possibilitat i va mostrar la seua preocupació pel massiu moviment de viatgers que comporten les vacances de l’Any Nou xinès, que arrenquen aquest divendres, però no es va deixar portar per l’alarmisme i va posar èmfasi en les mesures de prevenció i fiscalització que Pequín ha posat en marxa.

Control de temperatures als viatgers en ports, aeroports i estacions d’autobús i tren, seguiment als qui pateixen els símptomes (febre, fatiga, tos seca, dispnea) o designació d’hospitals específics per al tractament dels pacients i l’aïllament d’aquests, entre elles.

I encara que no s’ha aconseguit donar amb l’origen exacte del virus, totes les hipòtesis apunten a un mercat de marisc i peix de la ciutat de Wuhan, per la qual cosa s’ha prohibit la venda d’animals vius a la ciutat.

"Bàsicament, no aneu a Wuhan. I els qui esteu a Wuhan, si us plau, no sortiu de la ciutat", va demanar Li, amb referència a la capital de la província d’Hubei, d’11 milions d’habitants, epicentre del brot i que ha instal·lat diverses desenes de detectors tèrmics per identificar possibles infectats, ja que la febre és un dels primers símptomes.

El viceministre va assegurar que, encara que la nova pneumònia de Wuhan està considerada una malaltia contagiosa de tipus B, està aconseguint davant ella els protocols dissenyats per a aquelles de tipus A, el màxim en l’escala local. A més, per ajudar a combatre el brot, la Seguretat Social xinesa ha anunciat que les despeses mèdiques relacionades amb el tractament de la nova pneumònia quedaran sota completa cobertura dels fons nacionals mitjançant un sistema de reembors.

El virus és present ja en almenys 13 províncies xineses, a més de les regions administratives especials de Hong Kong i Macau, que van confirmar aquest dimecres els seus primers casos. Tanmateix, el cap del Centre de Prevenció i Control de Malalties, Gao Fu, va destacar que, fins el moment, no s’ha detectat un "súper transmissor" del nou coronavirus, amb capacitat per infectar moltes persones a partir d’un sol cas.

A l’estranger, de moment s’han detectat almenys 4 casos a Tailàndia, i un al Japó, Corea del Sud, Taiwan i els Estats Units, i són molts els països que fan dies que controlen els passatgers procedents de la Xina per minimitzar els riscos de contagi.

En aquest context, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha convocat per avui per a una reunió d’experts per determinar si l’actual brot per coronavirus a la Xina constitueix una emergència internacional.

tracking