SEGRE

Avís per contaminació de partícules a tot Catalunya

La Generalitat demana de prioritzar l’ús del transport públic

Camions en una autovia.

Camions en una autovia.Amado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha estès aquest divendres l’avís preventiu per contaminació de l’aire per partícules, que ahir va decretar a la conurbació barcelonina, a tot Catalunya perquè continua l’arribada de pols africana. La Direcció General de Qualitat Ambiental ha informat que ha pres aquesta decisió perquè els nivells de partícules PM10 són "entre moderats i alts" en diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, una situació que es mantindrà al llarg del cap de setmana.

L’avís preventiu per contaminació atmosfèrica per partícules, que no suposa cap restricció del trànsit, es va declarar ahir en els 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental i té per objectiu evitar que s’arribi a una situació d’episodi de contaminació reduint les emissions de contaminants. L’avís preventiu comporta indicar als panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat, informar a la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic i notificar ajuntaments i les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball|feina previstos en aquests casos per reduir l’emissió de pols.

La previsió és que la intrusió de pols sahariana persisteixi en els propers dies, per la qual cosa la Generalitat preveu que l’avís preventiu es mantingui durant tot el cap de setmana.

Ahir dijous es van produir cinc superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) de PM10 a quatre estacions de la ciutat de Barcelona i en la de Sant Adrià del Besòs, i avui ja s’ha superat en cinc de Barcelona, en Sant Vicenç dels Horts, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Sabadell, Cubelles, Tarragona, Reus i Vila-seca.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà, en funció de la situació, si és necessari mantenir l’avís, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

tracking