SEGRE

MEDI AMBIENT QUALITAT DE L?AIRE

Avís de contaminació per partícules a tot Catalunya

La Generalitat alerta que es mantindrà durant el cap de setmana

Imatge d’arxiu de pol·lució a Barcelona.

Imatge d’arxiu de pol·lució a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Territori i Sostenibilitat va decidir ahir estendre a tot Catalunya l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica declarat dijous en quaranta municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric. L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental de contaminació, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació, segons va informar ahir la Generalitat, és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.

Territori va assenyalar que l’avís preventiu comporta indicar als plafons lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat, a banda d’informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic.

La mesura es decreta després de detectar nivells moderats i alts per l’arribada de pols sahariana

Així mateix, es notificarà a les activitats industrials, obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos, així com recomanar als municipis que parin o redueixin les activitats o obres amb materials polsosos.

La mesura s’ha pres a causa dels nivells entre moderats i alts de partícules PM10 que estan mesurant en estacions de la Xarxa de Vigilància i Prevensió de la Contaminació Atmosfèrica i de la previsió de la intrusió de pols sahariana que els està provocant persisteixi en els propers dies. Per aquesta raó, la Generalitat preveu que l’avís es mantingui durant tot el cap de setmana.

Durant la jornada de dijous es van detectar cinc superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) de PM10 a quatre estacions de la ciutat de Barcelona i a la de Sant Adrià del Besòs, i ahir n’hi va haver en cinc més, cap a les comarques lleidatanes.

La direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment dels nivells i valorarà, en funció de la situació, si manté a l’avís i activa altres mesures.

tracking