SEGRE

SALUT EPIDÈMIES

Blindatge contra el coronavirus

Salut presenta un protocol d’actuació pel risc de contagi a Catalunya, que és “baix” però “existeix” || Han registrat un total de setze notificacions de possibles casos que s’han descartat

Un moment de la reunió d’ahir a l’Agència de Salut Pública.

Un moment de la reunió d’ahir a l’Agència de Salut Pública.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut va desplegar ahir un pla d’actuació contra el coronavirus, que té una probabilitat “baixa” però “existent” d’aterrar a Catalunya, segons va apuntar el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

Aquest protocol compta amb un comitè compost per una vintena de professionals entre metges, mossos d’esquadra i personal del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i, a pesar que en els últims dies han rebut setze notificacions de possibles casos, no es va haver d’activar l’alerta per cap, de manera que Guix va fer una crida a la tranquil·litat. “A Catalunya, la població d’origen asiàtic té un pes important i el turisme asiàtic també, però no pressuposem cap risc transcendental”, va assegurar el secretari de Salut Pública durant la presentació del nou protocol, que va afegir que “una persona asiàtica a Catalunya té moltes més probabilitats d’encomanar-se de la grip que ser portador del coronavirus”.

L’hospital de Torrevella activa el protocol d’estudi per un possible cas d’aquesta malaltia

L’OMS ha elevat de moderat a alt el risc internacional d’aquesta malaltia

En aquest sentit, el circuit a seguir comença amb una notificació per part del centre sanitari a la xarxa de vigilància epidemiològica de Catalunya de l’existència de sospita d’un cas i, a partir dels criteris epidemiològics i clínics, Salut Pública declararà o no l’alerta.

Amb la mirada posada en el pròxim Mobile World Congress, que se celebrarà entre els dies 24 i 27 de febrer a Barcelona i que té previst atreure prop de 110.000 visitants provinents de dos-cents països, Guix va explicar que no portaran a terme controls específics, tot i que estaran “atents” davant d’una situació que no serà l’habitual a la capital catalana i és essencial que l’estructura interna del Mobile estigui “perfectament connectada” amb la resta del sistema sanitari.

Així mateix, l’Hospital de Torrevella (Alacant) va activar el protocol d’estudi per un possible cas de coronavirus després de l’ingrés d’una persona de nacionalitat islandesa amb dificultats respiratòries i que recentment havia tornat de la Xina. Es van remetre mostres de la persona ingressada a l’Instituto de Salud Carlos III de Madrid per determinar la patologia que pateix.

En aquests països, tots els casos es van importar de Wuhan, ciutat xinesa en la qual es va originar el brot. Actualment, el coronavirus s’ha saldat amb vuitanta morts i 461 persones en estat greu, motiu pel qual l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va elevar ahir de moderat a alt el risc internacional d’aquesta malaltia, si bé encara no la consideren una “emergència de salut pública d’interès internacional”.

Per frenar l’epidèmia, les autoritats xineses han enviat centenars de metges a Wuhan, on els hospitals estan col·lapsats. I és que estimen que més de 5.000 persones porten el virus que, segons els científics, és infecciós fins i tot durant el període d’incubació.

Per la seua banda, el ministeri d’Afers Estrangers va anunciar ahir que treballa per portar a terme la repatriació d’una vintena d’espanyols que viuen en aquesta regió xinesa. “A causa de la rapidesa amb la qual s’està estenent el virus, és de vital urgència que s’arribi a un acord amb les autoritats xineses per a l’evacuació dels espanyols que són allà al més aviat possible”, van explicar els familiars i amics dels espanyols residents en el país asiàtic.

Als Estats Units, on ja són 110 les persones en observació per aquest virus, el president Donald Trump va oferir al seu homòleg xinès, Xi Jinping, “qualsevol ajuda” que el país nord-americà pugui prestar al gegant asiàtic per tal de combatre el brot de coronavirus. A les farmàcies espanyoles s’ha disparat fins un 330 per cent la venda de màscares.

Prop de 3.000 casos a tot el món i 80 morts en menys d’un mes Des de l’inici del brot de coronavirus a finals de desembre de l’any passat, s’han registrat gairebé 3.000 casos, la majoria a la Xina (més de 2.800), tot i que també se n’han detectat a Tailàndia, Japó, Corea del Sud, Taiwan, Vietnam, Singapur, Nepal, Malàisia, Austràlia, França, el Canadà i Estats Units.

tracking