SEGRE

EDUCACIÓ SALUT

Una dotzena d'escolars lleidatans reben atenció educativa a domicili a causa d'una malaltia

Una dotzena d’escolars lleidatans reben atenció educativa a domicili a causa d’una malaltia || És clau per mantenir el contacte amb el centre i facilitar la tornada a l’aula després del tractament

La família Balp Kollar, amb els pares, Narciso i Anna, i els petits Bertha, Joel Xavier i Marcel André.

La família Balp Kollar, amb els pares, Narciso i Anna, i els petits Bertha, Joel Xavier i Marcel André.FAMILIA BALP KOLLAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’educació és clau per a un nen. Un dret bàsic que s’ha de preservar quan els més petits de la casa afronten una malaltia, la qual cosa els impedeix anar de forma presencial a l’aula. Per a aquests casos, la conselleria d’Educació té un programa en el qual els docents van fins a la casa dels alumnes que ho necessiten. Segons les dades aportades pel departament, actualment una dotzena d’escolars lleidatans reben atenció educativa des de casa. Tres d’ells estan cursant estudis de Primària i nou, de Secundària. Per atendre aquestes necessitats, la conselleria compta amb una dotzena de professors a les comarques de Ponent i del Pirineu.

En aquests casos, els equips tècnics dels serveis territorials d’Educació valoren la necessitat d’atenció educativa domiciliària i fan la proposta perquè s’hi destinin els recursos necessaris. L’equip docent del centre on hi ha el menor escolaritzat elabora un pla de suport individualitzat per a cada un.

Des de la conselleria assenyalen que és important que sigui un professor del centre al qual pertany l’alumne per “vincular-se més i continuar sent part del grup”. Així mateix, aquest acompanyament i suport facilitarà la incorporació del menor quan pugui tornar a l’aula una vegada l’hi permeti el tractament.

Però el professor a domicili no només ajuda l’alumne a continuar amb les matèries que s’imparteixen a classe, sinó que també es treballen aspectes que necessita cada menor de manera individual. Per a això, la conselleria afirma que es destinen els recursos necessaris per garantir la qualitat d’aquest servei.

Tanmateix, no tots els nens poden tenir un professor a domicili, ja que el tractament no els ho permet. Per a això, hi ha famílies que estan en contacte amb el centre per continuar amb el temari des de casa, com la família Balp Kollar (vegeu el desglossament) o disposen de l’assistència de l’Aula Hospitalària de l’Arnau de Vilanova, on cada any es complementa la formació de 450 petits en edat escolar.

També compten amb el suport d’entitats com Afanoc, que ofereixen assessorament als col·legis i voluntaris a domicili.

Assessorament als col·legis per acompanyar alumnes i família El nen o adolescent amb càncer necessita ser reconegut a l’escola com un estudiant i no com un pacient, per la qual cosa des d’Afanoc ofereixen de manera gratuïta assessorament i suport a les escoles i instituts perquè puguin estar al costat del menor i la família, també amb els germans que igualment reben eines per afrontar la malaltia. L’entitat recorda que la desinformació pot arribar a crear una situació al centre escolar que faci que “el nen se senti sol, rebutjat o jutjat”, per la qual cosa és important apostar per la sensibilització a les aules per fer visible el càncer infantil i vèncer “falses creences” a través de l’empatia, el respecte i l’amistat. Per aconseguir-ho, Afanoc també ressalta la importància dels professors a domicili.

tracking