SEGRE

SALUT

Falsedats que s'expandeixen amb el coronavirus

Falsedats que s'expandeixen amb el coronavirus

Falsedats que s'expandeixen amb el coronavirusEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vòmits negres, sopa de muricec o mercats d’animals salvatges on es va desencadenar l’epidèmia. Són algunes de les falòrnies sobre el coronavirus que s’estan expandint tan ràpid com la denominada "pneumònia de Wuhan".

UN MERCAT D’ANIMALS EXÒTICS... A INDONÈSIA

Rates, muricecs, serps o gossos són alguns dels animals que es venen, i cuinen, en un vídeo que recorre els llocs d’un freqüentat mercat asiàtic suposadament vinculat amb l’origen del coronavirus.

Molts usuaris asseguren aquests dies a les xarxes socials que és el mercat d’Huanan, a Wuhan (Xina), lloc considerat focus del brot del coronavirus i clausurat el passat 1 de gener, però el cert és que va ser gravat l’any passat a Indonèsia i no té res a veure amb la Xina.

Missatges com "així es va originar el coronavirus, de l’infern i els dimonis que torturen i assassinen animals" o "el fastigós mercat de la Xina d’on va sortir el coronavirus" acompanyen el vídeo a les diferents publicacions que el difonen.

Les imatges van ser publicades per primera vegada el juliol de 2019 en un canal de Youtube amb la descripció, escrita en indonesi, "el menjar més extrem del món és a Langowan Market".

També en un fotograma del vídeo es pot distingir un cartell en una paret amb la inscripció "Oficina del mercat de Langowan". Langowan és una petita ciutat localitzada al nord de l’illa de Sulawesi, a Indonèsia.

NO HI HA CASOS A ESPANYA

Un usuari de Twitter ha difós un suposada alerta informativa que confirma tres casos de coronavirus a Madrid, Barcelona i València, una cosa que és falas perquè encara no s’ha registrat cap contagi a Espanya.

Per fer-ho més creïble, el tuit té l’aparença d’una notícia d’última hora del diari El País en la qual s’afirmava que "els pacients van tenir contacte amb diverses persones al bufet lliure de l’hotel on s’allotjaven".

Diversos grups de voluntaris digitals en emergències han alertat ja de la seua falsedat a través d’aquesta mateixa xarxa. Entre ells, l’Associació de Voluntaris Digitals en Emergències de la Comunitat de Madrid (VOST Madrid), que recorda que no hi ha cap cas de coronavirus confirmat en Espanya i adverteix: "Es tracta d’un compte que emet informació falsa i que, avisem, pot tenir conseqüències legals".

EL VIRUS NO CAUSA VÒMITS NEGRES

Imatges d’una jove vomitant un líquid espès de color negre s’estan difonent en un tuit com si fossin símptomes del coronavirus i acompanyades d’un missatge conspiranoïc: "El Partit Comunista està bloquejant la majoria dels vídeos de Wuhan. Aquest es va filtrar a través de Hong Kong".

La publicació, que data del 28 de gener i compta amb més de 420.000 reproduccions, en realitat no té cap relació amb aquesta malaltia.

És possible trobar a internet el mateix vídeo publicat per primera vegada fa ja quatre anys a la plataforma LiveLeak i amb el títol "Wasted girl vomits her soul" ("Noia borratxa vomita la seua ànima").

El diari britànic Daily Star es feia eco, en un article publicat el 3 de desembre de 2016, del gran nombre de comentaris generats per aquest vídeo que asseguraven que es tractava d’una "possessió demoníaca" o que estava "purgant la seua ànima".

Explicava també que tot apunta que la jove va prendre carbó activat, un producte d’origen vegetal que té la propietat d’adherir-se a toxines i sol utilitzar-se com a esintoxicant.

En qualsevol cas, les imatges van ser publicades molt abans de l’actual brot, pel que no té cap relació amb aquest nou coronavirus.

A més, l’OMS no inclou el vòmit entre els símptomes principals del coronavirus; sí que apunta a febre, tos i dificultats respiratòries.

LA SOPA DE MURICEC, ORIGEN SENSE CONFIRMAR

En els últims dies s’han viralitzat publicacions que relacionen l’origen del coronavirus amb la sopa de muricec, un plat consumit a la Xina, però el cert és que encara es desconeix el focus exacte del brot.

Per exemple, un tuit, que ha estat compartit més de 10.000 vegades té 23.000 m’agrada, publica al costat del vídeo que mostra la sopa el següent missatge: "Confirmen que el #coronavirus que ha causat l’epidèmia en #Wuhan es va produir per prendre sopa de muricec, aquest animal contenen més de 60 tipus de virus".

El 12 de gener, l’OMS va explicar en un comunicat que "hi ha proves bastant concloents que el brot es va originar per exposicions en un mercat de peixos i mariscos de la ciutat de Wuhan", però fins li data no ha concretat el focus exacte de la infecció.

tracking