SEGRE

SALUT EPIDÈMIA

Set lleidatans, entre els 6.000 retinguts en un creuer per sospita de coronavirus

L’OMS declara l’emergència mundial pel brot que ja ha causat la mort de 170 persones

El creuer Costa Smerlada, de Costa Cruceros, ahir al port de Civitavecchia.

El creuer Costa Smerlada, de Costa Cruceros, ahir al port de Civitavecchia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Prop de 6.000 passatgers d’un creuer de la companyia Costa Cruceros, entre ells una família lleidatana, van estar ahir més de dotze hores retinguts al port de la ciutat italiana de Civitavecchia davant la sospita d’un possible cas de coronavirus que va resultar fals. A última hora, l’OMS va declarar alerta mundial arran de la seua expansió.

Uns 6.000 passatgers d’un creuer de la companyia Costa Cruceros, entre ells una família lleidatana de set membres, van estar-se ahir més de dotze hores retinguts al vaixell al port de la ciutat italiana de Civitavecchia per la sospita d’un possible cas de coronavirus al passatge, que va acabar descartant-se. Les alarmes van saltar a primera hora del matí, quan una dona de cinquanta-quatre anys i originària de Macau va ser aïllada a l’hospital de l’embarcació al presentar febre i problemes respiratoris, símptomes compatibles amb aquest nou virus que ahir va fer que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) declarés l’emergència internacional per la ràpida expansió. El seu acompanyant de viatge també va ser aïllat malgrat no tenir símptomes. “Al voltant de les vuit del matí ens van comunicar per l’altaveu que les autoritats portuàries estaven realitzant proves sanitàries, encara que ens van dir que les excursions programades per a la jornada tiraven endavant”, va explicar a aquest diari Alexandra Casals, una lleidatana la família del qual −marit, tres fills i els sogres − va embarcar al creuer des de Barcelona dilluns.

“Al migdia ens van dir que no podíem sortir del vaixell però en cap moment van informar que hi hagués una sospita de coronavirus”, va dir Casals, que afegir que “ens en vam assabentar per les notícies que ens arribaven de l’exterior, a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació”.

El brot de coronavirus ha deixat fins a la data 170 morts i més de 7.700 infectats

A l’espera dels resultats de les anàlisis efectuades pels professionals de Spallanzani de Roma, es va viure una situació “de normalitat”. “No hem vist cap passatger o membre de la tripulació amb mascareta i, com a mesura extraordinària, només ens han obligat a desinfectar-nos les mans abans i després de dinar”, va assenyalar Casals, que durant el confinament a l’embarcació va lamentar que “les nostres vacances ara per ara estan estancades”. Les primeres proves van descartar una infecció per coronavirus, segons va informar el ministeri de Salut italià. A última hora d’ahir van explicar que passarien la nit al creuer atracat a Civitavecchia i que no podran desembarcar fins avui. A més, està previst que vegin anul·lada l’escala a La Spezia. Per la seua banda, un comitè d’emergència de quinze experts, convocat per l’Organització Mundial de la Salut, va declarar ahir l’alerta internacional, una nova mesura que preveu un augment de la coordinació entre totes les xarxes sanitàries nacionals al món amb l’objectiu de prendre més mesures de prevenció i homogeneïtzar programes de tractament, quarantena i conscienciació a l’opinió pública.

Una vintena d’espanyols arriben avui des de Wuhan

El Govern espanyol ultimava ahir el dispositiu d’acollida a la vintena d’espanyols evacuats de la ciutat xinesa de Wuhan, epicentre del brot epidèmic i que, previsiblement, aterraran a Madrid avui. Els repatriats s’estaran catorze dies en quarantena a l’hospital Gómez Ulla de la capital.

“Aquestes persones podrien estar perfectament en una casa rural enmig de la muntanya. Van a l’Hospital Gómez Ulla per una qüestió de logística. Això no té res a veure amb la unitat d’aïllament del centre hospitalari, sinó que serà una quarantena com la que es fa diàriament amb molts pacients com, per exemple, amb els casos de tuberculosi”, van explicar des del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri.

Així mateix, Salut Pública investiga a la Gomera cinc persones que han estat en contacte amb una persona infectada a Alemanya. Des que el brot es va detectar el 31 de desembre a la Xina, s’han registrat 170 morts al país asiàtic i més de 7.700 d’infectats. El pitjor balanç es va detectar ahir, amb trenta-vuit morts en un dia.

Als Estats Units, les autoritats sanitàries van confirmar ahir el primer cas de contagi local de coronavirus, que afectaria una dona de Chicago de 60 anys que havia viatjat a la Xina al desembre. Per la seua banda, Google i Ikea van tancar totes les oficines i botigues al país asiàtic com a mesura preventiva.

Una nova anàlisi genètica d’aquest virus ha demostrat que està estretament relacionat amb dos coronavirus derivats de muricecs similars a la síndrome respiratòria aguda greu (SARS).

tracking