SEGRE

METEOROLOGIA ONADA DE CALOR

Les altes temperatures acceleren la floració dels ametllers a Lleida

La primavera avançada es mantindrà avui

Una abella a punt de gaudir ahir amb les flors d’aquests ametllers a Mollerussa.

Una abella a punt de gaudir ahir amb les flors d’aquests ametllers a Mollerussa.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les altes temperatures, atípiques per a principis del mes de febrer, van omplir ahir terrasses de bars i restaurants a la província de Lleida. Per exemple, a Aitona es va arribar als 22 graus centígrads, però a Arties, en plena muntanya a 1.143 metres d’altitud, se’n van registrar 18, i a 2.500 metres, a Boí Taüll hi va haver una màxima de 6. Aquesta calor inusual està avançant el desenvolupament fenològic de cultius i es poden trobar en molts camps ametllers florits. Amb això, es multiplica el risc que gelades posteriors puguin fer malbé la producció. Però no són els únics pagesos preocupats, perquè altres cultius necessiten hores de fred per al correcte desenvolupament, com els fruiters.

Les altes temperatures es van repetir ahir a tot Catalunya i a pràcticament el conjunt de l’Estat, amb la qual cosa es podia veure platges fins i tot amb banyistes. A més, les previsions apunten que el mercuri es mantindrà avui alt. Però s’augura la tornada del fred demà, amb caigudes dels termòmetres de 5 a 10 graus al pla.

Ahir se celebrava el dia de la Candelera i el refrany afirma que “Si la Candelera plora, l’hivern és fora; si la Candelera riu, l’hivern és viu”. Tenint en compte que ahir no va ploure, l’hivern hauria d’estar lluny d’acabar. La famosa marmota de Pennsilvània, tanmateix, preveu que aquest any la primavera s’avançarà.

tracking