SEGRE

EDUCACIÓ INFANTESA

La Generalitat regularà l'activitat de les mares de dia, que atenen nens a casa

Tres lleidatanes cuiden divuit petits d’entre 0 i 3 anys a les seues ‘llars de criança’ || Cada vegada són més les famílies que confien la cura dels seus fills de 0 a 3 anys a les anomenades mares de dia, professionals que cuiden a les seues pròpies cases fins a 4 nens i l’activitat dels quals comença a regular la Generalitat. La normativa permetria oferir els seus serveis a nens de 3 a 6 anys en petits nuclis de població sense escola.

Eva, amb dos dels seus petits  a la Llar Batecs.

Eva, amb dos dels seus petits a la Llar Batecs.LLAR DE CRIANÇA LA PETITA XICOIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les conegudes com a mares de dia, professionals de l’educació que cuiden a les seues pròpies cases un màxim de quatre nens d’entre 0 i 3 anys, s’han convertit en una alternativa a les llars d’infants, on un educador pot arribar a fer-se càrrec de vint petits. Però, malgrat que aquest model pedagògic que aposta per una atenció personalitzada i de qualitat ha guanyat adeptes en els últims anys, la professió es troba immersa a Catalunya en un buit legal a què ara la Generalitat vol posar fi.

La nova normativa, que segons la primera proposta permetria a les mares de dia oferir serveis als nens d’entre 3 i 6 anys als petits nuclis de població sense escola i els prohibirà cuinar, donarà garanties a una professió que ja existeix i que des del 2013 està autoregulada per l’associació Llars de Criança.

les claus

  • Què és una mare de dia? És una persona degudament formada que ofereix a la seua pròpia casa un servei personalitzat i professional a petits d’entre 0 i 3 anys. Amb un horari flexible, té com a objectiu afavorir la conciliació laboral i familiar. El preu oscil·la entre els 250 i els 450 euros, segons la jornada. 
  • Requisits. Tenir una titulació en Educació Infantil o Pedagogia, haver fet 60 hores de pràctiques en una llar de criança i estar format en primers auxilis per a nadons són alguns dels requisits de les mares de dia, que són autònomes i tenen una assegurança de responsabilitat civil per la seua activitat. 
  • Associació Llars de Criança. Treballa per visibilitzar i afavorir la regulació d’aquesta professió. Des que es va fundar fa set anys, s’ha encarregat d’autoregular les mares de dia a partir de la normativa d’altres països en què sí que estan reconegudes. Hi ha prop de 140 sòcies a Catalunya i un 5% són pares de dia. 
  • Proposta de decret. El departament d’Assumptes Socials i Família va presentar un primer projecte de regulació el 2017, encara que va quedar paralitzat. Ara ultima una normativa que podria entrar en vigor en els propers mesos i els permetria atendre nens de 3 a 6 anys als nuclis de població sense escoles.

El fenomen va arribar a les comarques lleidatanes el 2016 amb l’obertura d’una llar de criança a Albatàrrec i una altra a Bellver de Cerdanya. A Lleida ciutat, Anna Maria Riu va ser la primera a obrir fa tres anys la Llar Xino-Xano, en la qual treballa al costat de la seua parella Xavi López, un dels pocs pares de dia de tot Catalunya.

Des d’aleshores s’han afegit al projecte Meritxell Gòdia, amb La Petita Xicoia d’Alcarràs, i Eva Berenguer, que el curs passat va inaugurar Batecs a la capital del Segrià. D’aquest servei es beneficien actualment divuit petits.

“El fet de treballar amb un grup tan reduït de nens ens permet adaptar-nos més a les seues necessitats i tenir molta més presència durant una etapa tan important”, expliquen aquestes tres lleidatanes que, a banda d’estar especialitzades en Educació Infantil, han assistit a cursos de primers auxilis en nadons i tenen el seu propi projecte educatiu. Encara que destaquen que es tracta d’un ofici vocacional, “és un treball molt agraït i bonic, ja que veus el vincle tan especial que es crea entre els petits, que arriben a ser com germans”.

El fet que la Generalitat per fi treballi en la regulació d’aquesta activitat “suposaria una gran satisfacció quant al reconeixement del nostre ofici i ens aportaria més tranquil·litat”.

Prop de 140 socis en 70 ‘llars de criança’ i només un 5% són homes “Cada vegada són més les famílies que s’interessen per aquest servei, sobretot quan se’ls acaba la baixa maternal al cap de quatre mesos i busquen un ambient familiar i més personalitzat per al nadó.” Així ho assegura la portaveu de l’associació Llars de Criança, Raquel Pastor, que diu que des que l’entitat va nàixer fa set anys “hem anat autoregulant-nos a partir dels models d’altres comunitats en les quals la professió està reconeguda −com Navarra”. L’objectiu de l’associació, que té al voltant de 140 socis i en què tan sols un cinc per cent són homes, “sempre ha estat que la Generalitat reguli la figura de les mares de dia per garantir encara més el control d’aquest servei”, explica Pastor, que d’altra banda afegeix que “tots els nostres socis han de passar uns requisits formatius i de qualitat”.

Eva, amb dos dels seus petits  a la Llar Batecs.

Eva, amb dos dels seus petits a la Llar Batecs.LLAR DE CRIANÇA LA PETITA XICOIA

Eva, amb dos dels seus petits  a la Llar Batecs.

Eva, amb dos dels seus petits a la Llar Batecs.LLAR DE CRIANÇA LA PETITA XICOIA

tracking