SEGRE

SALUT CORONAVIRUS

La Xina critica l'alarmisme dels EUA

Acusa de “difondre i crear el pànic” i de no ajudar en la resposta a la malaltia || L’OMS llança una campanya a les xarxes socials per lluitar contra la desinformació sobre el brot

Voluntaris desinfecten una àrea administrativa davant del brot del coronavirus a Shandong, Xina.

Voluntaris desinfecten una àrea administrativa davant del brot del coronavirus a Shandong, Xina.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Afers Estrangers de la Xina va assegurar ahir que els EUA no han ofert cap ajuda “significativa” en la crisi pel brot del nou coronavirus i ha “creat i dinfundido” el “pànic” amb les seues accions en resposta a la malaltia. La portaveu del ministeri d’Afers Estrangers de la Xina, Hua Chunying, va destacar que EUA “va ser el primer a retirar el personal consular de Wuhan, el primer a suggerir la retirada parcial del personal de l’ambaixada, el primer a anunciar una prohibició d’entrada a ciutadans xinesos després que l’OMS deixés clar que no ho recomana i que fins i tot s’oposa a restriccions de viatge i de comerç contra la Xina”.

Així mateix, va subratllar que el Govern xinès confia a poder guanyar la “guerra” contra el brot del nou coronavirus i a poder protegir les vides dels ciutadans xinesos i estrangers que es troben dins de les seues fronteres. Finalment, va assenyalar que la Xina necessita màscares facials, vestits de protecció i ulleres de seguretat per continuar actuant contra el brot. La reacció de Pequín arriba després que l’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Robert O’Brien, afirmés que els EUA han ofert la seua ajuda a la Xina per combatre el brot, però que de moment no han respost a l’oferta.

D’altra banda, coneguts membres de la comunitat xinesa a Espanya, entre els quals es troben periodistes, artistes o advocats, han posat en marxa la campanya #nosoyunvirus amb l’objectiu de prevenir actituds xenòfobes o possibles prejudicis cap als seus compatriotes arran de l’expansió del coronavirus. Aquesta campanya, activa en diverses xarxes socials, pretén “prevenir atacs xenòfobs com els que s’han produït a França o Itàlia”, segons van explicar els impulsors de la iniciativa.

Per la seua part, l’OMS va alertar d’una “informadèmia” sobre el nou coronavirus aparegut a la Xina i va anunciar una campanya per combatre la desinformació principalment en xarxes socials.

Entre els rumors a què ha respost l’OMS hi ha el que assegura que el fum dels focs artificials i petards mata l’agent patogen. En la resposta, l’OMS nega radicalment aquesta possibilitat i adverteix que els focs artificials poden provocar cremades i irritació en ulls, coll i pulmons. Quant als recels a encàrrecs de productes de la Xina, subratlla que no hi ha cap risc en aquests paquets. “Per les anàlisis realitzades sabem que els coronavirus no sobreviuen gaire temps en objectes com cartes o paquets”, va indicar l’organisme.

La Xina va tornar ahir de les prorrogades vacances de l’Any Nou Lunar amb pèrdues milionàries a la borsa i amb el repte de recuperar la normalitat mentre continua la lluita per contenir la pneumònia de Wuhan, el nombre de morts de la qual ascendeix ja 361 persones i els infectats, a 17.205, segons les últimes dades oficials.

D’altra banda,

el ministre de Sanitat, Salvador Illa, es reunirà avui amb les comunitats autònomes per tractar les mesures de cooperació i coordinació davant el coronavirus.

Mentrestant, el pacient alemany amb coronavirus, en aïllament a l’hospital de La Gomera, evoluciona favorablement i les quinze persones amb les quals va mantenir contacte segueixen asimptomàtiques, situació en la qual es troben també la vintena de repatriats de la Xina, aïllats a l’Hospital Gómez Ulla.

La UE diu que el brot està “sota control” a Europa amb 25 casos

La Unió Europea va assegurar ahir que el coronavirus és “sota control” a Europa, on es registren fins al moment 25 casos, segons va informar el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties. Així ho va expressar la directora executiva, Andrea Ammon, en una intervenció al Parlament Europeu. La directora de l’agència de la UE va posar de relleu el protocol de diagnòstic precoç i aïllament dels casos d’infectats al continent. Va explicar que s’han detectat 25 casos a Europa, 21 dels quals en països de la UE, dos al Regne Unit i dos més a Rússia. D’aquests casos, vuit persones es van encomanar a Europa i la resta de casos van ser importats.

tracking