SEGRE
Més falsedats sobre el coronavirus

Més falsedats sobre el coronavirusEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan comencen a registrar-se els primers casos fora de la Xina, les falsedats sobre el coronavirus continuen propagant-se a les xarxes socials a tota velocitat amb un perillós efecte secundari: la "xinofòbia". Mentre representants del país on es va originar el brot, com el responsable de negocis de l’ambaixada xinesa a Espanya, Yao Fei, recorden que "el coronavirus no té passaport" i l’enemic comú és el virus –"no són els xinesos"–, s’estan compartint falòrnies com els següents:

NO ET POTS infectar PER OBRIR UN PAQUET

Una mostra del creixent alarmisme i rebuig de la comunitat xinesa és la insòlita advertència, que s’està estenent tant pel boca a boca com en xarxes, sobre el perill de rebre paquets d’Aliexpress, l’"Amazon xinès", ja que en obrir-los podríem infectar-nos amb el coronavirus.

De fet, l’OMS ha explicat a la seua guia per lluitar contra els mites que circulen sobre el coronavirus que és segur obrir paquets procedents de la Xina ja que "anàlisis prèvies demostren que els coronavirus no sobreviuen durant gaire temps en objectes, com a cartes o paquets." El coronavirus només s’encomana entre éssers vius, ja que necessita allotjar-se en un cos viu per sobreviure.

EL VIRUS NO ES POT OPERAR. I TAMPOC NO ÉS FULMINANT

A Twitter s’ha viralitzat una publicació amb imatges d’un doctor que perd el coneixement mentre realitza una intervenció en la taula d’operacions. El missatge "Metges cauen mentre operen al coronavirus. La transmissió és immediata" acompanya un vídeo que, en realitat, no té res a veure amb aquesta epidèmia. En primer lloc, l’hipotètic escenari d’una "operació de coronavirus" és impossible, ja que els virus no es combaten mitjançant cirurgia.

De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha explicat que les infeccions causades pel nou coronavirus no tenen tractament específic, encara que sí que n’hi ha per al control de molts dels seus símptomes.

D’altra banda, és cert que el principal risc del coronavirus és la seua facilitat en el contagi, però en cap cas no provoca una mort immediata.

L’OMS parla d’"un període d’incubació d’entre dos i deu dies", per la qual cosa els primers símptomes, febre, tos i dificultats respiratòries, no apareixen immediatament.

En realitzar una recerca inversa d’aquestes imatges que es relacionen erròniament amb el coronavirus, trobem publicacions de mitjans xinesos que les atribueixen a l’episodi d’un doctor que es va desmaiar mentre realitzava una cirurgia a causa d’una hipoglucèmia. Beijing News indica que es tracta del doctor Hu Hang, que es va desmaiar el passat 17 de gener mentre realitzava una intervenció a l’Hospital Popular del Comtat de Zhenxiong, a la província de Yunnan, a causa d’"una hipoglucèmia causada per la fatiga pel treball prolongat" de què es va recuperar poc temps després.

ELS CREUERS NO VETEN CIUTADANS XINESOS

S’està difonent a Twitter un tuit que aferma que "l’organisme mundial que conté i dóna suport a les grans marques de creuers" prohibirà l’entrada a ciutadans "amb nacionalitat xinesa" als seus vaixells, però no és cert: en realitat s’ha restringit l’entrada a qualsevol passatger que hagi estat a la Xina continental recentment, tingui la nacionalitat que tingui.

L’Associació Internacional de Creuers (CLIA) ho anunciava el passat 30 de gener en un comunicat, on explicava que prohibia l’accés als seus vaixells a "passatgers o membres de la tripulació que hagin estat en els últims catorze dies a la Xina continental", com una mesura de protecció contra el coronavirus i, diuen, seguint les recomanacions de l’OMS.

També han modificat o anul·lat algunes rutes i viatges d’acord amb les recomanacions de les autoritats sanitàries, i les companyies Costa Crociere i MSC han cancel·lat tots els viatges que sortien de ports xinesos.

Aquestes són algunes altres falsedats que s'expandeixen sobre el coronavirus

tracking