SEGRE

SALUT DIA MUNDIAL

Més diagnòstics de càncer a Lleida

L’any passat els hospitals lleidatans van fer 2.379 primeres visites a pacients, amb augment en colorectal, mama i pulmó || Increment de l’ús de la teràpia dirigida i de la immunoteràpia

Alumnes de l’INS Caparrella es van sumar a la iniciativa d’Afanoc ‘Fes un llaç’ amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer.

Alumnes de l’INS Caparrella es van sumar a la iniciativa d’Afanoc ‘Fes un llaç’ amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer.INS CAPARRELLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut preveu que d’aquí a cinc anys es diagnostiquin uns 39.000 casos nous de càncer a Catalunya, xifra que supera en 1.800 casos els detectats l’últim any. Un major diagnòstic que els experts atribueixen a l’envelliment de la població i un consum de tabac més significatiu entre les dones. A la província de Lleida, els hospitals de l’Arnau de Vilanova, Tremp i la Seu d’Urgell van dur a terme un total de 2.379 primeres visites a pacients oncològics, la qual cosa representa un augment respecte a l’any anterior.

En aquest sentit, la responsable del servei d’Oncologia Mèdica de l’hospital Arnau de Vilanova, Antonieta Salud, explica a SEGRE que s’ha detectat un increment en tots els tipus de tumors, malgrat que amb més pes en els de colorectal, mama i càncer de pulmó.

Investigadors lleidatans incrementen els assajos clínics i augmenta l’ús de la teràpia dirigida

També hi ha preocupació per l’augment de càncers de pàncrees i tumors de vies biliars així com de melanoma. Segons Salud, l’edat mitjana dels pacients és d’entre 60 i 65 anys, encara que hi ha més diagnòstics de persones grans, amb un augment dels casos progressius de persones nascudes als anys 50, que representen més del 30% del total.

Quant al tractament, Salud destaca l’increment de l’ús de la teràpia dirigida i de la immunoteràpia, ja que s’estudien la presència de mutacions en la majoria dels pacients per administrar el tractament més adequat a cada cas.

L’estudi de biomarcadors és clau en el tractament, sobretot als tumors amb càrrega genètica. La Unitat del Consell Genètic del Càncer Familiar de l’Arnau de Vilanova va visitar 380 famílies el 2019 i va fer un estudi genètic al 30% d’elles. Salud també va subratllar l’augment dels assajos clínics a Lleida, per la qual cosa, assenyala, “estem caminant cap a la cronificació de la malaltia en un nombre important” de pacients.

Lleida acollirà la setena edició del Posa’t la Gorra La Seu Vella acollirà el proper 16 de gener, de les 10.30 a les 14 hores, la setena edició del Posa’t la Gorra de Lleida, la festa solidària amb les famílies amb nens i adolescents amb càncer, que organitza Afanoc. La jornada acollirà més d’una vintena d’activitats dirigides a tota la família en un acte presentat pel Sr. Postu i la PostuSister. Els fons recaptats amb la venda de gorres es destinaran a l’atenció de les famílies.

Alumnes de l’INS Caparrella es van sumar a la iniciativa d’Afanoc ‘Fes un llaç’ amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer.

Alumnes de l’INS Caparrella es van sumar a la iniciativa d’Afanoc ‘Fes un llaç’ amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer.INS CAPARRELLA

tracking