SEGRE

CIÈNCIA GUARDONS

El Canadà reconeix el talent de la lleidatana Ángela Cánovas

Ángela Cánovas, especialitzada en genètica per millorar la indústria càrnia, rep un premi a l’excel·lència en investigació || Lidera projectes innovadors de més de 7 milions de dòlars

Ángela Cánovas és professora titular a la Universitat de Guelph.

Ángela Cánovas és professora titular a la Universitat de Guelph.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Canadà ha reconegut recentment la lleidatana Ángela Cánovas amb un premi a l’excel·lència en investigació. Cánovas, de 37 anys i que és doctor en Enginyera Agrària per la Universitat de Lleida (UdL), treballa des de l’any 2015 com a professora titular i investigadora de Biociències Animals a la universitat canadenca de Guelph, a la província d’Ontario.

La seua trajectòria com a investigadora està sent meteòrica en el seu camp d’investigació i el 2017 ja va ser distingida com a jove científica per la Societat Canadenca de Ciència Animal. A més, també està nominada al premi Early Career Achievement Award (millor trajectòria científica jove) de la Societat Americana de Ciència Animal (American Society of Animal Science).

Aspira a millor trajectòria de científica jove de la Societat Americana de Ciència Animal

Ángela Cánovas va valorar ahir que el reconeixement “és una injecció de moral i de motivació perquè és un premi al teu treball i a l’esforç per continuar en la mateixa línia i, a més, serveix per impulsar les investigacions que estàs duent a terme per aconseguir finançament públic i privat. A més, els teus premis són també els de la teua universitat”.

El treball d’aquesta investigadora lleidatana, especialitzada en la genètica i la genòmica, té per objectiu millorar la indústria càrnia a través d’una alimentació eficient del bestiar per reduir les emissions de metà. D’aquesta forma, a l’identificar gens pertinents, ajudarà els productors obtenir un bestiar més eficient i menys contaminant. “Actualment estic buscant mutacions genètiques i gens que regulen l’eficiència alimentària. És a dir, animals com el boví que menjant menys produeixen el mateix. S’ha de tenir en compte que el setanta per cent del cost de producció d’un animal és l’alimentació, de manera que econòmicament és molt més rendible i el ramader pot obtenir molts més beneficis”, assenyala la lleidatana.

Quant a la nominació de la Societat Americana de Ciència Animal, va afirmar que “és molt important perquè inclou totes les disciplines i només el fet de ser nominada ja és tot un èxit perquè has de complir molts requisits”. Els premis es van entregar al juliol a Wisconsin. En poc menys de cinc anys al Canadà, la doctora Cánovas lidera diversos projectes d’investigació que han rebut més de 7 milions de dòlars procedents de subvencions púbiques i privades i supervisa un equip d’una vintena d’investigadors. “Guelph és la tercera universitat del món en ciència i genètica animal, cosa que em va empènyer a venir aquí”, va sentenciar Cánovas, que torna a Lleida cada vegada que pot per estar amb la seua família.

les claus

  • Formació. Ángela Cánovas és enginyera agrònoma i doctora en Cria i Genètica Animal per la Universitat de Lleida. També s’ha format a les universitats de Bristol (Regne Unit), Iowa i California- Davis (Estats Units). En aquesta última va treballar com a investigadora postdoctoral.
  • Universitat de Guelph. Actualment és professora titular al departament de Biociències Animals de la Universitat de Guelph i forma part del Centre per a la Millora Genètica del Bestiar (CGIL).
  • Trajectòria. Ha publicat més de mig centenar d’articles científics, ha participat en nombroses conferències i ha col·laborat en investigacions a Austràlia, el Brasil, el Canadà, la Xina, Itàlia, Irlanda, Nova Zelanda, Espanya i els Estats Units. 
tracking