SEGRE

ACOLLIDA BALANÇ

Les sol·licituds d'asil s'han triplicat en un any a Lleida

Més de 550 persones van demanar protecció internacional a la província el 2019

Foto d’arxiu d’una protesta en suport als refugiats a Lleida.

Foto d’arxiu d’una protesta en suport als refugiats a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les sol·licituds de protecció internacional per part de migrants de tot el món s’ha disparat l’últim any, fins al punt que s’han multiplicant per tres les peticions d’asil el 2019. Segons les últimes dades publicades per la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (Cear), durant el 2019 es van presentar un total de 553 peticions de protecció internacional a la província de Lleida, davant de les 180 que es van presentar el 2018.

Això significa que les sol·licituds s’han disparat més d’un 200% en només un any.

Per països de procedència, s’ha registrat un augment dels ciutadans de Veneçuela que demanen quedar-se com refugiats a Ponent, així com de ciutadans d’Ucraïna, Colòmbia, Geòrgia o Mali.

Aquest increment de les sol·licituds s’ha registrat de forma generalitzada a Espanya, que el 2019 va comptabilitzar un total de 118.264 peticions d’asil, el doble que un any abans. Catalunya va ser el segon territori amb més sol·licituds i Barcelona concentra el 88% del total.

Al seu informe, Cear exigeix a les autoritats espanyoles que incrementin els índexs de reconeixement de l’asil, molt allunyats del 30% de la mitjana europea.

En aquest sentit, l’organisme va lamentar que la taxa d’aprovació va descendir fins al 5% durant l’any passat i que poc més de 3.000 persones van obtenir protecció internacional. Tanmateix, sí que hi ha un clar avenç en els permisos per raons humanitàries, sobretot a persones de nacionalitat veneçolana, que es va concedir a prop de 40.000 persones.

Cear considera que les dades generals no són bones, però resulten “particularment alarmants” si s’enfoquen les denegacions d’asil a les persones que fugen de Colòmbia o dels països on impera la violència de les maras, així com el no-reconeixement d’algun tipus de protecció a les persones que van arribar a Espanya a través dels vaixells Aquarius i Open Arms fugint de l’“infern que van viure a Líbia”.

L’informe també destaca, d’altra banda, que malgrat el reforç material i humà a l’Oficina d’Asil i Refugi l’acumulació d’expedients de resolució va seguir augmentant l’any passat i, segons el ministeri de l’Interior, al tancar el 2019 havien assolit un total de 124.025. Per aquest motiu, l’entitat insta Espanya a “agilitzar les resolucions i la notificació d’aquests expedients”.

tracking