SEGRE

SALUT AVENÇOS

Salut canvia els protocols del part

Test a les mares sis setmanes després de donar a llum per detectar depressions || Es facilita l’atenció domiciliària i qüestionaris per alertar de possibles maltractaments en l’entorn familiar

A la província de Lleida van nàixer un total de 3.497 nadons durant el 2018.

A la província de Lleida van nàixer un total de 3.497 nadons durant el 2018.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Respectar les decisions de la dona abans de donar a llum. Detectar depressions postpart, maltractaments en l’entorn familiar i facilitar l’atenció domiciliària. Aquests són alguns dels punts del nou protocol d’atenció i acompanyament al naixement a Catalunya que ha impulsat la Generalitat. La consellera de Salut, Alba Vergés, va presentar ahir a l’edifici de la Maternitat de l’Hospital Clínic de Barcelona un protocol que vol garantir “l’atenció respectuosa” i organitzar l’atenció sanitària per preservar la dignitat, la privacitat i la confidencialitat de les dones embarassades i els nadons. En aquest sentit va subratllar la importància d’“evitar situacions de risc” que estan reflectides en el nou protocol, com valorar l’estat emocional de la mare i la seua parella en la sisena setmana posterior el part, a través del test d’Edinburgh per detectar la depressió postpart de forma precoç.

El nou document també incorpora la protecció de les mares víctimes de violència masclista a través d’un qüestionari per detectar aquestes situacions de forma ràpida i donar a les dones el suport adequat, així com la prevenció de la síndrome del nadó sacsejat, amb eines i formació per gestionar la frustració. Un altre element que incorpora és la possibilitat de fer la primera visita postpart des de casa amb una llevadora per fer un millor seguiment de la lactància materna, l’estat de salut mental de la mare i evitar reingressos hospitalaris, una innovació que Vergés va reconèixer que incrementarà la comoditat de les mares que així ho desitgin.

Segons l’Idescat, en els últims deu anys la natalitat a Catalunya ha descendit un 28,5%

Així mateix, la nova normativa també descriu que s’ha de respectar la voluntat de la dona recollida en el pla de naixement, en el qual ha expressat prèviament per escrit les seues intencions, desitjos i expectatives sobre l’atenció que vol rebre en el moment del part, així com preveu la sol·licitud de consentiment informat per escrit de l’embarassada abans de cada prova o procediment. En els últims deu anys la natalitat a Catalunya ha descendit un 28,5 per cent, una xifra que “preocupa” la Generalitat.

A la província de Lleida l’any 2018, últim del qual es tenen dades, van nàixer un total de 3.497 nadons, 238 infantaments menys que el 2017 segons recull l’Idescat.

tracking