SEGRE

SALUT ASSISTÈNCIA

Iniciativa pionera del SEM a Espanya per permetre l'accés als gossos guia en el trasllat de pacients

El SEM posa en marxa una iniciativa pionera a Espanya per permetre l’accés d’aquests gossos en el trasllat de pacients || Acompanyen persones amb discapacitat visual, auditiva o física

La consellera de Salut, Alba Vergés, ahir amb Cometa, un gos guia, a la presentació del projecte.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ahir amb Cometa, un gos guia, a la presentació del projecte.DEPARTAMENT DE SALUT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els gossos d’assistència que guien persones cegues o amb discapacitat visual greu podran pujar a partir d’ara a les ambulàncies per acompanyar els pacients a l’hospital, tant en el transport sanitari urgent com en el que no ho és. Per fer-ho, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha incorporat un mecanisme de retenció pioner per a aquests animals i convertir-se d’aquesta forma en el primer a l’Estat que ofereix aquesta possibilitat.

La col·laboració de l’ONCE Catalunya ha estat clau per crear el protocol d’actuació, gràcies al treball de camp durant un any amb gossos guia dins de l’ambulància. L’objectiu del SEM és oferir un tractament integral per als pacients amb alguna discapacitat funcional, amb la qual cosa es fa possible que no se separin del gos d’assistència (necessari per a la seua vida diària) quan els atenguin els professionals sanitaris durant el trasllat a l’hospital.

A persones amb discapacitat visual, auditiva o física o amb autisme i epilèpsia

D’aquesta forma, el gos anirà a l’interior de la cabina amb el pacient gràcies a un sistema de subjecció que permet enganxar l’arnès del gos al mecanisme de retenció. Si el pacient és traslladat en un Vehicle d’Intervenció Ràpida, el gos anirà a la cabina de conducció.

Durant el trasllat del pacient, l’ambulància informarà la Central de Coordinació Sanitària del SEM i aquesta alertarà el servei de seguretat de l’hospital perquè es faci càrrec de l’animal fins que pugui retrobar-se amb el pacient. A la presentació ahir d’aquesta iniciativa pionera, el gerent del SEM, Antoni Encinas, va recalcar que és un “petit gran projecte”.

“Petit perquè tècnicament i econòmicament no ha estat difícil trobar una solució, però gran perquè va nàixer de la demanda d’un ciutadà que va preguntar si podia pujar el gos a l’ambulància i, quan ho vam analitzar, no es va trobar cap motiu per dir-li que no”, va assenyalar Encinas. Així mateix, va recalcar que es tracta d’una iniciativa que ha sorgit dels tècnics d’assistència i no del despatx de l’alta direcció. Per la seua banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar que és “un pas més en la sensibilització respecte als pacients que tenen alguna discapacitat” i que respon a la visió de “trencar obstacles”. Cinc tipus de gossos d’assistència podran accedir a partir d’ara a les ambulàncies.

Es tracta de gossos ensinistrats i reconeguts per donar servei a persones amb alguna discapacitat visual, auditiva o física o que tenen trastorns de l’espectre autista, diabetis i epilèpsia, entre d’altres. Els animals han d’anar sempre identificats amb una placa que els acrediti com a gos d’assistència i el SEM vetllarà per la seua seguretat en el trasllat de pacients en ambulància.

L’ONCE compta amb 189 gossos guia a Catalunya, un a Lleida A Catalunya hi ha 189 gossos guia en actiu, un dels quals a Lleida. El 1990, es va crear la Fundació ONCE del Gos Guia per promoure la independència i la seguretat de persones amb discapacitat visual. Les races més utilitzades són el retriever del Labrador, golden retriever, pastor alemany i flat-coated retriever. La cap dels serveis socials de l’ONCE Catalunya, Dolors Luna, va destacar ahir que, malgrat que les lleis reconeixen els drets dels usuaris a accedir amb els gossos guia a transport i llocs públics, “de vegades ens trobem amb problemes o reticències per falta d’informació o empatia”.

tracking