SEGRE

Les famílies de nens amb càncer demanen el 33% de discapacitat des del diagnòstic

És la primera causa de mort per malaltia en menors de 0 a 14 anys dins dels països desenvolupats

El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha clausurat una jornada sobre càncer infantil a Madrid.

Les famílies de nens amb càncer demanen el 33% de discapacitat des del diagnòsticEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les famílies de nens amb càncer han demanat que es reconegui almenys el 33 per cent de discapacitat des del moment del diagnòstic perquè s’obrin els ajuts i serveis que els permeti tant als progenitors com als pacients suportar la malaltia i el seu tractament. Amb motiu del Dia Internacional del Nen amb Càncer, el 15 de febrer, la Federació Espanyola de Pares de Nens amb Càncer ha reivindicat l’eliminació de les barreres que sorgeixen després d’un diagnòstic de càncer infantil en l’entorn familiar.

El president de la federació de pares, Francisco Palazón, ha explicat que existeixen diferències entre les comunitats autònomes respecte al tractament del càncer infantil, perquè no mantenen totes els nens fins els 18 anys en les Unitats d’Oncologia Pediàtriques. "Estar o no en aquestes unitats pediàtriques suposa una diferent organització i també a l’accés d’assajos clínics, a cures pal·liatives en domicili, ajuts socials o de reducció laboral per fill malalt," ha explicat Palazón, que ha insistit en la importància que se’ls reconegui almenys el 33 per cent de discapacitat els nens des del moment del diagnòstic i sense haver d’acudir a un centre de valoració.

El ministre de sanitat, Salvador Illa, que ha clausurat aquesta jornada, ha assegurat que està previst elaborar en un any un informe sobre el funcionament de les unitats d’oncologia pediàtrica, "el volum de pacients que estan tractant i si el model és l’òptim" en termes de qualitat i seguretat dels tractaments d’aquesta malaltia.

Illa ha destacat que des que es va posar en marxa el 2011 la prestació econòmica per cura de menors amb càncer o malalties greus, 17.000 famílies s’han beneficiat d’aquest subsidi per compensar la pèrdua d’ingressos dels pares per aquestes cures.

El ministre ha avançat que en el primer semestre de l’any es vol actualitzar l’Estratègia contra el Càncer del Sistema Nacional de Salut, que té una línia específica sobre infantesa i adolescència.

El càncer infantil és la primera causa de mort per malaltia en nens de 0 a 14 anys dins dels països desenvolupats. A Espanya cada any es detecten un miler de casos de càncer en menors de 14 anys, amb una supervivència del 80 per cent.

tracking